Utazó

2016.09.30. 13:29

Mit tegyen a repülőjegy foglalás előtt és után? (x)

A repülőjegy foglalás előtt találja ki, hogy hova utazik, a repülőjegy foglalás után, pedig várja a kirándulást – válaszolva a címben feltett kérdésre.

PLT-hirdetés

A viccet félretéve elég sok teendő van, amit meg kell tenni a foglalás előtt és után is, de ezek egyáltalán nem bonyolultak, csak egy kis odafigyelést és koncentrációt igényelnek. Cikkünkből megtudhatja, hogy mire kell odafigyelni a repülőjegy foglalás előtt, hogy hogyan vásárolhat jó áron jegyet, illetve hogy a fizetés után még milyen kötelezettségei vannak – hogy aztán ne a reptéren lepődjön meg. A repülőjegy foglalás témájában a paravion.hu munkatársai voltak a szakmai segítségünkre

A repülőjegy foglalás előtt

A repülőjegy foglalás előtt talán egyértelmű, hogy mi a teendő: megtalálni a jó úti célt, és találni hozzá egy megfelelő árú jegyet. Ezt úgy a legkönnyebb, ha elég rugalmasak tudunk lenni a dátumokat illetően. Arra értjük ezt, hogy nem a dátum alapján érdemes jegyet venni, hanem inkább a cél alapján – vegyük tehát, hogy Athénba szeretnénk utazni, mondjuk augusztus vagy szeptember környékén. A szabadságot már csak akkor vegyük ki, amikor már megvan az olcsó repülőjegy, hiszen így kombinálhatjuk a dátumokat: ha csütörtökön olcsóbb a jegy, akkor ne ragaszkodjunk a szombati utazáshoz, illetve ha olcsóbb 7 napot maradni, akkor legyen elég a 7 nap, és ne akarjunk 10 napos nyaralást; de ha a 10. nap után olcsóbb a vissza jegy, akkor miért ne tolnánk ki a tervezett 7 napot stb. Muszáj egy kicsit rugalmasnak lennünk, mert ha nem vagyunk azok, hanem ragaszkodunk egy dátumhoz, akkor meglehet, hogy ki sem tudjuk fizetni azt a kívánt nyaralást, mert annyiba kerül a jegy.

Azok, akik előre megkapják a szabadság dátumát, azoknak se veszett minden! Mondjuk, ha megvan a július közepei dátum – már januárban –, akkor érdemes úgy nézni a repülőjegyeket, hogy arra az időszakra hová olcsóbb a jegy. Ha találunk valami szimpatikus helyet, akkor utazhatunk oda. Nem muszáj a célállomást kiválasztani, legyen a lényeg az utazáson és a kiránduláson. Úgyis mindenki álma, hogy egyszer körbejárja a világot, hiszen minél több helyen járunk, annál többek leszünk. Jövőre talán majd egy másik helyre utazhatunk így.

Amikre érdemes figyelni a repülőjegy foglalás előtt, az a dátum és a jegyár. Ezekhez azonban olyanok is kapcsolódnak, hogy mikor indul a repülő és hogyan tudunk a reptérre kijutni (ha hajnali óra, akkor számolni kell a tömegközlekedési nehézségekkel, esetleg kint kell éjszakázni a reptéren, vagy taxival kell kimenni, ismerőst kell megkérni stb.), milyen lehetőségek vannak a kézipoggyász és a feladott poggyászt illetően (emiatt érdemes nem csak a fapados járatok között keresni, mert néha a fapadosnál a jegy olcsó, de nagyon drága a feladott poggyász díja, míg a charter járatnál a jegy drágább ugyan, de olcsón lehet poggyászt feladni), érdemes intézni utasbiztosítást, és érdemes a célállomás esetében is mindennek utánaolvasni. Amikor mindenre megvan a válaszunk, és kiválasztottuk egy keresőben a számunkra legtökéletesebb jegyet, akkor már csak meg kell azt vásárolni.

Mi a teendő a repülőjegy foglalás/vásárlás után?

A repülőjegy foglalás után sokan azt gondolják, hogy már semmi teendőjük nincs, ez azonban nem teljesen így van. Természetesen az utazás várása és a felkészülés talán a legfontosabb, hogy biztos ne maradjon otthon semmi fontos, de ez mellett például nagyon lényeges, hogy ellenőrizzük a foglalás/vásárlás után az elektronikus levelezésünket, hiszen oda fog érkezni egy üzenet, amellyel konfirmálni, vagyis megerősíteni tudjuk a foglalásunkat. Ha megvan a jegyfoglalás, jegyvásárlás megerősítése, akkor indulás előtt érdemes a bejelentkezést is online elvégezni, mert így megóvhatjuk magunkat egy kis sorban állástól, ki is lehet nyomtatni a beszálló kártyát, és ez után már tényleg csak a pakolás és az utazás maradt hátra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!