Utazó

2017.03.28. 15:05

Újra fénykorát éli az Esterházy-kastély

Eszterháza - Már-már egykori pompáját idézi vissza a 255 éves fertődi kastély, köszönhetően a több szakaszból álló rekonstrukciós munkáknak.

Tóth Sándor

Aki megjárta a francia Napkirály, XIV. Lajos versailles-i palotáját vagy a szomszédos Ausztriában a schönbrunni császári rezidenciát, az könnyen és minden túlzás nélkül beillesztheti ebbe a rangsorba az Esterházy Fényes" Miklós által megálmodott és megvalósított barokk-rokokó stílusú épületegyüttest.

Az eredetileg Süttörön örökölt omladozó vadászkastélyból a 18. században kiépült 126 szobás hercegi kastély a hozzá tartozó birtokkal - aminek új neve Eszterháza lett - nemcsak a korabeli arisztokrácia jelképe volt, hanem egyben zenei, színházi és képzőművészeti kulturális központ. Köszönhetően a fényűzés mellett művészetkedvelő, gazdag műgyűjteménnyel büszkélkedhető tulajdonosainak. Az egykori képtár színvonaláról elég megemlíteni, hogy a gyűjteményébe tartozott Raffaello Santi Esterházy Madonna című festménye is.

A barokk-rokokó stílusban épült kastély lenyűgözi a belföldi és a külföldi vendégeket egyaránt. Évente több tízezer látogató érkezik Fertőd-Eszterházára, hogy kívül-belül megcsodálják az épületet, amely a fényűzés igazi mintapéldája Fotó: Tóth Sándor, Balla Márta

A jelentős európai uniós támogatással és a hazai büdzséből fedezett, mintegy négymilliárd forintot elérő újjáépítési program máris olyan értéket hozott létre, amely tovább növelte az érdeklődést az Esterházy-kastély iránt. A kastélyt évente több százezer turista látogatja, közülük a több mint 50 országból érkező külföldiek száma meghaladja a 60 ezret.

Ma olyan látványos kiállításokkal - mint az Esterházyak képcsarnoka, a kastélyszobák állandó bemutatóhoz tartozó korhű berendezése sok eredeti bútorral, fajanszkályhákkal, dísztárgyakkal - és új szemléltető/virtuális megoldások alkalmazásával, a kastély fénykorát visszaidéző panoráma-látványképpel, a vonós kvartett zenéjével, tűzijáték-animációval várják a hazai és külföldi látogatókat.

A kastélyudvart hangulatos falikutak díszítik, a mellettük lévő padokra leülve megnyugtató a vízcsobogást hallgatni és elrévedezni a múltról-jelenről Fotó: Tóth Sándor, Balla Márta

A kastély nevezetességei már az első pillanattól lenyűgözik a látogatókat, akik a nagyméretű háromszárnyas, a hercegi család attribútumaival díszített kovácsoltvas kapun keresztül érkeznek a díszudvarba. A patkóalakban egymáshoz illesztett épülettömbök látványát még hangsúlyosabbá teszi az udvart betöltő üde zöld pázsit a különböző rajzalakzatokat alkotó élénk színű tavaszi virágokkal. A kertművészeti kompozíció és a főbejárat előtti szökőkút látványa felülről még hatásosabb a homlokzati nyitott teraszról, amelyre két oldalról lépcsősor vezet fel.

A zeneszoba Esterházy „Fényes" Miklós zenerajongását idézi fel Fotó: Tóth Sándor

A hercegi lak belső terei közül a legszebb és legnagyobb az emeleti díszterem. Gyönyörűen restaurált menynyezeti freskója Apollónt, a Nap, költészet, zene, tánc és a művészetek istenét ábrázolja szekerével vágtató lovakkal. Úgy festette meg őket Josef Ignaz Mildorfer, hogy a kocsit repítő lovak minden nézetből velünk szembe vágtassanak. Remekül sikerült újjávarázsolni a kastély ovális alakú házi kápolnáját, bizonyság erre, hogy 2001-ben Europa Nostra-díjjal ismerték el. A kápolna freskója szintén az említett osztrák mester munkája, aki a schönbrunni kastély menazséria-pavilonját is kipingálta a világ első állatkertjében. A fertődi kastély legutóbb restaurált kínai lakkszobája szintén a különleges látnivalók közé sorolható, a falait borító paravánok vadászatot és előkelő hölgyek foglalatosságait ábrázolják.

Esterházy "Fényes" Miklós nem hiába hangoztatta: "amit a császár megtehet, azt én is megtehetem", fennmaradt "birodalma" ma védett nemzeti érték. A kastély és az Esterházyak kulturális öröksége mellett Eszterháza gasztrotörténetéről is érdemes szót ejteni, mivel a látnivalók mellett ez is vonzerőt jelenthet: a fennmaradt sütemény- és ételnevek - Esterházy-torta, Esterházy-rostélyos -, az udvartartásában megfordultak neves szakácsok és cukrászok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!