hirdetés

2019.08.12. 13:14

Kremer, Keller, Gállfi – művészeti fesztivál Pannonhalmán

Az idén 15. alkalommal megrendezendő <a href="https://www.arcustemporum.com/">Arcus Temporum</a> fesztiválon a spirituális és zenei fókusz mellett az irodalom és képzőművészet határozza meg a műsorstruktúrát. Az egyedi atmoszféráról pedig ismét a főapátság különleges terei – a bazilika, a könyvtár, a koncertterem, a Boldogasszony-kápolna, valamint az épületegyüttes egyébként zárt helyszínei – gondoskodnak.

 

A fesztivál házigazdája idén Gálffi László, aki szerint a Pannonhalmi Főapátságban az a legszebb, hogy egy dombon van és olyan, mint egy toszkán táj részlete. Világörökség, tisztelet, levendula és a hely presztízse, a misztikája – ezek a hívószavak. Gálffi izgalmas színháztörténeti momentumra vállalkozik, amikor 30 év után újra, csak a fesztivál közönségének előadja Rimbaud-tól az Egy évad a pokolban című darabot. Mindezt az 1000 éves bencés monostor falai között. A Pannonhalmi Főapátság idei kulturális évadának hívószava a CSEND, ehhez kapcsolódik tudatosan az előadás kiválasztása, ahogy a színművész ismerteti: „A hozzám kötődő irodalmi programokat is ebből a szempontból választottam. A Rimbaud-előadás az önként vállalt csendről szól. Arról, hogy valaki négy év alatt létrehoz egy életművet, megírja, amit meg akart írni és utána elhallgat. Abbahagyja a költészetet ,verset soha többet nem ír, költői zsenijének csúcsán hagyja abba. Verlaine szerint Rimbaud elhallgatása -logikus, tisztességes és szükségszerű.”

Ami a zenei programot illeti – ismét Keller András és Rácz Zoltán művészeti vezetők gondoskodtak az összeállításáról – klasszikus és kortárs zeneművek alkotnak időíveket. Játszanak fiatal hazai tehetségek – Homoki Gábor, Ránki Fülöp, Zemlényi Eszter –, fellép a Ligeti Ensemble, a Keller Quartet, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, Vashegyi György, Keller András és Rácz Zoltán. A művészeti vezetők John Cage, Johann Sebastian Bach, Dmitrij Sosztakovics, Claude Vivier, Olivier Messiaen, Arvo Pärt, Toru Takemitsu, Jehan Alain és Mieczysław Weinberg műveit helyezték egymás mellé. A tíz év után Pannonhalmára díszvendégként visszatérő Gidon Kremer és a Kremerata Baltica Weinberg születésének 100. évfordulója előtt tiszteleg két rendkívül különlegesnek ígérkező koncertjén.

A háromnapos fesztivál ideje alatt különleges tárlatvezetések keretében megtekinthető a ímű kortárs művészeti kiállítás, a Lucien Hervé – az építészet csendje címet viselő fotókiállítás, valamint a Trafó „Nem bízom a szavakban” alkotópályázatára érkezett művek tárlata. Az Arborétumban Kerezsi Nemere és Nagy Csilla installációja tekinthető meg. A csend költészeten belüli szerepéről Takács Zsuzsa Kossuth-díjas író, költő, műfordító beszél.

 

Az Arcus Temporum XV – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál első pillantásra lehetetlenre vállalkozik: meghívni egy pillanatnyi csendre a művészet és az élet forgatagában. Ám a különleges helyszín és a program azt ígéri, hogy a résztvevőknek intenzív – történésekkel, találkozásokkal, sűrű kulturális élménnyel teli – csendben lehet részük, amelyben akár még nagyobb mélységek előtt is megnyílhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!