felmérés

2021.06.26. 07:00

Megvizsgálták a vízminőséget – Az európai strandok mindössze 1,3 százaléka teljesített gyengén

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) június elején tette közzé jelentését, amely az európai strandok vizeinek minőségéről ad képet. A méréseket 2020. május 1. és október 31. között végezték a 27 uniós országban, valamint Svájcban, Albániában és Nagy-­Britanniában.

NA

Fotó: Polgár Bettina

A kiváló tengerparti és szárazföldi úszóhelyek aránya az elmúlt években körülbelül 85 százalékon állt, 2020-ban 82,8 százalék volt. A minimumkövetelményeket a 2020-ban ellenőrzött helyszínek 93 százaléka teljesítette. Az első öt országban pedig, Cipruson, Ausztriában, Görögországban, Máltán és Horvátországban a vizek legalább 95 százaléka kiváló minőségű volt. Ciprusnak mind a 112 tengerparti strandja 100 százalékos eredménnyel végzett.

A strandok 1,3 százalékán találtak rossz vízminőséget, az ilyen területek aránya 2013 óta kissé csökkent, de a korábbi problémák továbbra is fennállnak: a szennyező források és az integrált vízgazdálkodás ­hiánya – írja a travelo.hu. A lista első tíz helyezettje: Ciprus, Ausztria, Görögország, Málta, Horvátország, Dánia, Németország, Portugália, Finnország és Olaszország.

Kiemelt képen: A vízminőséget vizsgáló felmérés szerint Horvátország az ötödik helyen végzett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!