A város egy apró gyöngyszeme

2018.08.18. 18:00

Az év bármely szakában érkezzünk is, biztosan nem fogunk csalódni a nagykanizsai helyben

A nagykanizsai Csónakázótó és környezete egyre több lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, télen és nyáron egyaránt érdemes felkeresni. Szerencsére mind többen ismerik fel, hogy megéri a szép természeti környezetbe programokat szervezni, ennek jegyében hamarosan egy újszerű zenei fesztivált is megrendeznek itt.

Horváth-Balogh Attila

 

A 46 hektáros mesterséges tó kialakítása 1972-ben kezdődött, s rengeteg munkás kéz és társadalmi munka révén vált valósággá. Az átlagosan két méter mély víztározó a horgászok kedvelt paradicsoma, ponty, amur, harcsa, süllő, csuka, keszeg, ezüstkárász és compó lakozik benne. Ha esetleg nincs kapás, a környék vendéglőiben helyi specialitásokkal csillapíthatjuk éhségünket. Régóta rendeznek a tó melletti nagy kiterjedésű füves területen lovas versenyeket a militarytól a díjugratásig, a vízfelületet pedig gyakran veszik birtokba a kajak-kenusok, a modellhajózók és a sárkányhajósok – komoly versenyek helyszíne minden évben a Csónakázó-tó. A víz partján az önkormányzat beruházásában kerékpáros látogatóközpont épült, ahol biciklikölcsönzésre nyílik lehetőség, az erdőben pedig a szintén versenyminősítésű mountain bike pálya várja a kétkerekűek szerelmeseit. A tó környékén hétköznap esténként is sok futó, kutyáját sétáltató vagy egyszerűen csak a gyönyörű természeti környezetbe vágyó embert látni. A látogatókat minden bizonnyal az elmúlt években megvalósított fejlesztések is vonzzák. Így például a Madárerdő tanösvény, amely 1364 méteres, saját turistajelzéssel (fehér alapon barna madáralak) megjelölt útvonal mentén, interaktív módon mutatja be a parkerdőben fészkelő vagy táplálkozó gyakoribb madárfajokat, a galamboktól a gémeken, a csuszkákon és a fakuszokon át a pintyfélékig.
További közjóléti fejlesztésként említhető az erdei tornapálya, ahol tizenkét sporteszköz kínál lehetőséget a test átmozgatására, az erősítésre, nyújtásra, az állóképesség növelésére. A legújabb fejlesztés az egykori olajfúró toronyból kialakított, ám az évek alatt leromlott állapotba jutó, hoszszú ideig lezárt kilátó újjáépítése volt, amelynek teljes magassága 48 méter, és ezzel az ország egyik legmagasabb ilyen objektuma, és legfelső látogató szintjéről páratlan panoráma nyílik – kedvező időjárási körülmények esetén ellátni egészen a horvátországi, varasdi hegyekig. A beruházó messze fénylő LED-világításról gondoskodott, amelynek révén a kilátó már az autópályáról is látható. Télen pedig a hozzá vezető emelkedő kiváló lehetőséget kínál a szánkózásra, bobozásra, amit már az idén sokan ki is használtak.

És ha már szó esett a hideg évszakról: hosszú, fagyos hetek után megfelelő jégpáncél alakul ki a tó vizén, amelyen rengetegen szoktak korcsolyázni is. De szerencsére ezek az időjárási viszonyok még a távoli jövőbe vesznek (reméljük), miközben a nyár vége, ősz eleje páratlan zenei újdonságot kínál a bulizós fi ataloknak. Ugyanis az Ohmydeer néven futó első magyar erdőfesztivált augusztus 31-én és szeptember 1-jén rendezik meg a tó partján és az Alsóerdőben, napjaink híres és népszerű hazai, illetve külföldi sztárfellépőivel. A helyszín fantasztikus: a Zalai-dombság legerdősebb vidéke, ahol a világ legnagyobb gímszarvasai élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!