Utazó

2014.03.11. 10:30

Egy varázslatos fellegvár

Mindenképpen érdemes leszögezni: Visegrádra nem szabad háromnapos üdülést tervezni.

Farkas Eszter

Számos látnivaló, történelmi emlék és élmény várja az aktív kikapcsolódásra vágyó turistákat, ezért hosszabb maradást tervezzenek.

Visegrád a Dunakanyar szívében elterülő város. Neve egy 1009. évben kiadott Szent István-kori oklevélben jelenik meg először, de már a rómaiak is erődöt emeltek itt, a mai Sibrik-domb területén. A XXI. században a híres királyi palota az Európai Kulturális Örökség címet viseli, a várost övező csodás erdőség pedig az egyik legszebb hazai nemzeti park része lett. Visegrád az a város, ahol a Duna csendje, a palota zenéje, a lovagi tornák izgalma, az erdő örök ünnepe kiemeli a kikapcsolódni vágyókat az önmagáról megfeledkezett világból.

A visegrádi fellegvár már messziről tájékozódási pontot ad, méltóságteljesen uralja a vidéket. Fotó: Farkas Eszter

Vannak látnivalók, amelyeket, ha Visegrádon járunk, mindenképpen meg kell nézni. Ilyen a fellegvár is. A fellegvár a visegrádi várrendszer legismertebb tagja, mivel a Vár-hegy tetején áll és minden irányból messziről látszik, s a visegrádi kirándulások, túrák leggyakoribb célja. Az érdeklődők több érdekes kiállítással is találkozhatnak a fellegvárban, például a vár- történeti kiállítással, a rekonstruált makett erődrendszerrel, a Szent Korona történeti kiállításával, panoptikummal és vadászati, halászati, gazdálkodási kiállítással.

A Fő utca híres házairól, egykori lakóiról a históriás táblák adnak információt. Leghíresebb épületegyüttese az egykori királyi palota, melynek épületei Károly Róbert, Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás király alatt épültek ki. A palota történetét bemutató Mátyás Király Múzeum a kert bejárata mellett álló, a palota köveiből emelt épületben kapott helyet. Leghíresebb látnivalói: a vörös márvány Herkules-kút eredeti darabjai és restaurált mása, az Oroszlános-kút mása, amelynek eredetije a Salamon-toronyban látható. A királyi palota előkertjében mesekert és foglalkoztatóház várja a játszani vágyó vendégeket.

A Salamon-torony Magyarország Salamon nevű királyáról, I. Endre 1052-ben született fiáról kapta a nevét. Itt raboskodott Drakula, ismertebb nevén Vlad Tepes havasalföldi vajda 1462 és 1474 között, akit Mátyás király helyezett vissza tisztségébe 1476-ban.

A Fő utca 5-ös számú házában töltötte utolsó évtizedeit önkéntes száműzetésben a szabadságharc legendás tábornoka, Görgey Artúr. A ház eredetileg testvérének háza volt, aki befogadta a klagenfurti száműzetést követően.

A történelmi látnivalók mellett rengeteg túrázási és kirándulási lehetőséget is kínál Visegrád.

 

Még több utazási, kirándulási tipp itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!