Kitűnő a helyi gasztronómia, amit nem fed le a bolognai spagetti

2021.01.03. 07:00

Bologna középkori hangulatú város

A középkori hangulatú város lehet, hogy nem az első számú célpont egy olaszországi látogatás során, de egy kirándulást megér látnivalói és gasztronómiája miatt.

Korosa Titanilla

Fotó: Pixabay

A nem egészen 400 ezres Bologna egy hegyen található szentély köré épült településből alakult ki az évszázadok során. Itt alapítottak a világon legkorábban, 1088-ban egyetemet. A város hangulatát az intézmény és a napjainkban mintegy 90 ezer hallgatója azóta is meghatározza.

A statisztikák szerint Olaszországban itt az egyik legjobb az életminőség, kitűnő a gasztronómia, amit nem fed le a hazánkban is közkedvelt bolognai spagetti. A város fő iparágai közé tartozik a tészta és a híres olasz felvágott, a mortadella készítése.

A bolognai spagetti kifejezést pedig ne keressük egy igazi olasz étterem étlapján, helyette a ragu bolognesét. Ezt a tradicionális olasz ételt kizárólag tojásos szélesmetélttel, tagliatellével tálalják ott. Bologna látnivalói között első helyen szerepel a főtér, amit gyönyörű középkori épületek vesznek körül. Közelében látjuk a hatalmas Basilica di San Petroniót. A székesegyház építését 1390- ben kezdték el, de csak a 20. században szentelték fel, és a homlokzatát nem fejezték be. A római Szent Péter-bazilikánál is nagyobb épületet terveztek, de az akkori pápa nem támogatta ezt az elképzelést.

Több bazilika is van a városban, érdekesebb a belvárostól kicsit távolabb fekvő Santuario di Madonna di San Luca, mely egy domb tetején áll, és az oda vezető út a világ leghosszabb fedett útja, a városkaputól, a Porta Saragozzától indul, 3,8 kilométeren keresztül vezet fel a templomba, és pontosan 666 boltív alatt kell elhaladni, míg felérünk.

A Piazza Maggiore közelében található a híres bolognai egyetem korábbi főépülete, ami ma Emilia-Romagna tartomány legnagyobb könyvtárának ad otthont, közel 35 ezer kézirattal. Bolognának is van ferde tornya, kettő is, ezeket megfigyelőhelyként, óvóhelyként és börtönként használták. A 48 méter magas Torre Garisenda egy földomlást követően több mint 3 métert elhajolt, a Torre Asinelli eredetileg hatvanméteres volt, csak később építették magasabbra, elhajlása mintegy 2,2 méteres. A sportautók iránt érdeklődőknek kedves lehet a Lamborghini Múzeum, mely a neves autógyár székhelyén, Sant’Agata Bolognesében van. A képzőművészet iránt rajongók pedig Olaszország egyik legelismertebb művészeti galériáját találják itt állandó időszaki kiállításokkal.

Kiemelt képünkön: Több bazilika is van a városban, érdekesebb a belvárostól kicsit távolabb fekvő Santuario di Madonna di San Luca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!