Vámoscsalád

2015.07.19. 13:40

Az elődök története

Vámoscsalád – Kortörténeti dokumentumokat és Kovács Ernő hadinaplóját is bemutatják a falunapon.

Némethy Mária

Vámoscsalád történelme gazdag múltra tekint vissza. Család, azaz Chalad megnevezéssel nevét első ízben az 1221-ben kelt, Kőröselő nevű falu határleírását tartalmazó adománylevél említi. 1221-ben II. Endre király a vasvári ispánság területéhez tartozó földekből nyolc ekealját (egy holdat) Családdal egyetemben a Ják nemzetségnek adományozott. 1290-ben Család még a Ják nemzetség tulajdonában volt.

Mindezt azért érdemes megemlíteni, mert a vámoscsaládi önkormányzat és egyházközség a helyi értéktár létrehozásán fáradozik. Az első világháború centenáriuma kapcsán ráirányult a figyelem egy hadinaplóra, melyben a település egykori lakója, Kovács Ernő írta le feljegyzéseit a fronton és a hadifogságban. Ugyanakkor a településen gyűjtemény is található a nagy háború képeslapjaiból.

Az egyházmegyei levéltár iratai között figyeltek fel arra a plébániai évkönyvre, melyet 1873 és 1957 között vezettek a plébánosok, évente egy két oldalban összefoglalva a történteket. Leírják a vasútépítést, az iskola építését, szobrok állítását, lelkigyakorlatokat, és azt, hogyan élték meg a települést érintő eseményeket. Egyedi, hogy az évkönyvből nagyon részletes bemutatás tárul elénk a plébániai gazdaságról.

Más kortörténeti dokumentumokkal együtt ezeket az írásokat augusztus 1-én, a falunapon mutatják majd be Vámoscsalád lakóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!