nem közalkalmazottként dolgoznak tovább

2020.11.25. 07:00

Más formában – Alkalmazottak a kulturális szférából

Nem közalkalmazottként dolgoznak tovább a kulturális szférában novembertől, a munkatársak decemberben kapják meg első alkalmazotti bérüket.

Merklin Tímea

20201102 Kőszeg Pócza Zoltán, a Jurisics­vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, Éles Krisztina megyei igazgató, Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóság Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: VN

Fotó: Unger Tamás

– Amikor az előkészített szerződéseket kiküldték, nem mindenki fogadta el a tervezetet, ennek az öt embernek október 31-étől megszűnt a munkaviszonya, végkielégítéssel távoztak – tájékoztatott Horváth Zoltán, az ­Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója.

Horváth Zoltán
Fotó: Unger Tamás / VN

A többi kolléga november 1-jétől alkalmazottként dolgozik tovább, a munka törvénykönyve szerint. Alkalmazottként ugyanazt a bért kapják, mint korábban, a kulturális illetménypótlék, a nyelvi pótlék és a munkaadó által korábban megítélt pluszpótlékok beépültek a bérbe. Az államtitkárság által korábban ígért hatszázalékos bérfejlesztés átalakult: egyszeri juttatás lesz. A foglalkoztatás új módjának célja az volt, hogy a munkaadók kezét ne kösse a közalkalmazotti bértábla, de nincs több pénz a rendszerben, az önkormányzatok nem fogják tudni kigazdálkodni a magasabb bért. A működési forma egyelőre maradt közintézmény – vonatkozik ez a múzeumra, bábszínházra, szimfonikus zenekarra és a könyvtárra is. Egy nyári határozata szerint az önkormányzat megvizsgálja azt a lehetőséget, hogy az Agora nonprofit kft.-ként hogyan működhetne tovább, de ez az átalakulás még nem indult meg.

Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója elmondta: a város már elfogadta a költségvetését, hiába léptek ki a közalkalmazotti bértáblából, ugyanannyi a fizetése mindenkinek. – Várunk arra, hogy megkapjuk az egyszeri hatszázalékos bértömeget, azzal lehetne differenciálni. Nonprofit kft.-t kívánunk létrehozni, de még nem tudjuk, hogy ez a jövőben mit fog jelenteni. Reméljük, hogy nem a minimálbérért fogunk dolgozni a továbbiakban. Összecsúsztak a bérek, egy felsőfokú végzettséggel húsz éve dolgozó munkatárs ugyanannyit keres, mint egy múlt héten belépett karbantartó. A törvény azt szeretné, hogy meg lehessen különböztetni a szaktudásokat, de ahol financiális problémák vannak, ez nehéz. Sok önkormányzat elvesztette a bevételeit a koronavírus-helyzetben. Lehet többet fizetni a dolgozóknak, de nem biztos, hogy lesz miből.

Vegyes volt a fogadtatása az alkalmazotti státuszba való átlépésnek, de mind a tizenhét kolléga elfogadta, egy kolléganő ment át dolgozni az óvodába, de ő sem emiatt – tudtuk meg Tóth Tamástól, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár igazgatójától.

– A veszélyhelyzet lecsengése után javasolni fogom, hogy nonprofit kft.-ként működjünk tovább.

Tóth Tamás
Fotó: Unger Tamás

Sokat rágódtam rajta, sok beszélgetést folytattam kollégákkal országszerte, tízből kilenc azt mondta, ne féljünk tőle. Minden attól függ, az önkormányzatnak mik a szándékai és lehetőségei. Vannak jó példák. Lélekszámát tekintve nem, de turisztikai szempontból Bük nagy településnek számít. Ha a turizmus helyreáll, talán nem lesz okunk aggodalomra. Idén is kiváló évnek néztünk elébe, de a vírus mindent áthúzott. Így kész is a jövő évi programterv, ami idén elmaradt, azt jövőre csináljuk meg, és pályázunk, amire lehet. Szeretnénk abban hinni, hogy lesz folytatás. Meg kell tanulnunk más formában dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!