Amerikai regények

2021.02.13. 07:00

Előbb a könyv, aztán jöhet a film – Budai Dávid újságíró két történetet ajánl

Két zseniális amerikai regény, amelyeknek filmváltozata is remekmű. A könyvek tetszőleges sorrendben olvashatók, de a belőlük készült filmet szigorúan csak a könyvek elolvasása után ajánlott megnézni.

Budai Dávid

20210210 Budai Dávid újságíró, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Vajmi kevés gyakorlati haszna van egy regény elolvasásának, ellenben remek időtöltés, ráadásul az emberi lélek és a világ megismerésében sincs párja. Két történetet ajánlok legfiatalabb olvasóink figyelmébe, egyrészt mert az előbbi megállapításokat mindkét könyv magabiztosan hozza, másrészt mert mindegyik hasonló erényekkel bír: amerikai író tollából születettek, mindegyiket megfilmesítették, de ami a legfontosabb: egyik sem túl hosszú.

Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regényének (1962) története elmegyógyintézetben játszódik, és garantáltan fotelbe szögezi az olvasót vagy nézőt, elvégre a regényből Jack Nicholson főszereplésével 1975-ben készült film öt Oscar-díjat ért, ami most azért is különösen aktuális, mert a Netflix előzménysorozatot készített a sztorihoz, ahol Mildred Ratched főnővér személyiségének formálódását követhetjük nyomon. Azt talán hangsúlyozni sem kell, hogy bármennyire is csábító a film, mindig a könyvvel kell kezdeni, a sorrend nem felcserélhető. Alakulhat úgy, hogy az ember végül nem olvassa el a könyvet, de azért egy esélyt adjunk magunknak, ha másért nem, hát azért, hogy akárcsak McMurphy, mi is elmondhassuk: „De megpróbáltam, az istenit, megpróbáltam. Én legalább megpróbáltam”.

Truman Capote Hidegvérrel című regényében (1966) egy brutális gyilkosság történetét és következményeit dolgozza fel, miközben nemcsak az áldozatok családját, de magukat az elkövetőket is megszólaltatja. A stílusteremtő alkotás egy csapásra világhírűvé tette íróját. A regény megszületésének történetét több film is feldolgozta, köztük a 2005-ös Capote, ahol Philip Seymour Hoffman alakítja az írót. Az ő játékát is Oscarral jutalmazták.

Kiemelt képünkön: Budai Dávid újságíró Philip Seymour Hoffmannal

Szólj bele te is!

Könyv- és filmajánlók, zenekarok, képregények és ami belefér: #fiatalok címmel új tematikus oldallal jelentkezünk.

A kéthetente megjelenő oldal összeállításába ti, fiatalok is beleszólhattok: ötleteiket a [email protected] e-mail-címre várjuk. Addig is: olvassátok az elsőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!