Vasegerszeg

2015.11.12. 19:25

Közelebb költözött a megálló - 37 millió forintba került az új vasegerszegi vasúti peron

Vasegerszeg – Ötszáz méterrel arrébb költözött a vasúti megállóhely. Az új megálló 37 millió forintba került.

Budai Dávid

A GYSEV Zrt. új vasúti megállóhelyet épített Vasegerszegen. Az áthelyezést a település polgármestere, Németh József kezdeményezte, mert a régi megállóhely a falu szélén volt és távol esett a település központjától.

A polgármester elmondta: 10-12 évvel ezelőtt elbontották a korábbi állomásukat, már akkor kezdeményezte a MÁV-nál, hogy a régi állomásépület helyére építsenek egy elfogadható megállóhelyet. A tárgyalások akkor elakadtak   és  csak azután kezdődtek  újra, amikor a GYSEV Zrt. vette át a vonal kezelését. Mivel a régi peron amúgy is megcsúszott és felújítást igényelt, valamint a vonal villamosítása is elindult, újra felcsillant a remény, hogy Vasegerszegen megújulhat a vasúti megállóhely. Rázó Lászlótól, a GYSEV Zrt. sajtószóvivőjétől megtudtuk: az új peron megépítését a vasúttársaság saját forrásokból finanszírozta, ennek költsége mintegy 37 millió forint volt. A falubeliek mindenképpen jól jártak, hiszen a régi és az új vasúti megálló között körülbelül ötszáz méter a távolság, és ezúttal az új peront közvetlenül a település központjánál alakították ki. Jó tudni, hogy a Szombathely-Csorna-Rajka szakaszon közlekedő személyszállító vonatok hétfőtől már csak az új vasegerszegi megállóhelyen állnak meg. 2013. április 7-étől a vasegerszegi megálló feltételes megállóhelyként üzemel, vagyis a vonat kizárólag abban az esetben áll meg, ha az adott megállónál fel-, illetve leszálló utasok vannak. Megtudtuk: ez a jövőben is így lesz.



Németh József elmondta: a település az új megálló takarítását vállalta, és ha az időjárás engedi, még idén elkészül a megállóhoz vezető járda is, valamint reményeik szerint a kerékpártároló is elkészül. Jövő nyárra pedig egy parkolót is kialakítanak majd. A polgármester kiemelte, az új peron korszerű világítást is kapott, amely már most üzemel, a jövőben pedig a megállóba vezető járda kivilágítását is megfogják oldani. Az új peron ráadásul nem csupán egyszerűen közelebb került a településhez, de annak tájolása is megváltozott, a korábbi északi oldalról átkerült a déli oldalra, így mindenképpen komfortosabb lesz a vonatra várakozás. A polgármester köszöni a GYSEV Zrt. vezetésének, hogy végig partnerek voltak az új megállóhely létrejöttében. A tesztüzem már pénteken elindul, de ahogyan korábban említettük, hétfőtől már csak a megújult peronnál lehet a vonatra felszállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!