Vasi foci

2009.11.10. 11:30

Pornóapáti-Gyöngyöshermán: incidens a szünetben

A megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokság (Szombathelyi-csoport) 13. fordulójában érdekes események játszódtak le a Pornóapáti-Gyöngyöshermán mérkőzésen. Főleg a szünetben forrtak az indulatok.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A meccset a Gyöngyöshermán-Szentkirály együttese nyerte meg 1:7-re (az első félidőben 2:0-ra vezettek a vendégek). A mérkőzés játékvezetője, Márton Péter, a szünetben meglepődve tapasztalta, hogy a Pornóapáti elnöke, Német Zoltán még az első játékrész alatt bement a bírói öltözőbe, és a beleírta a jegyzőkönyvbe, hogy a hazai klub nem tudja garantálni a játékvezetői hármas testi épségét - Meszes István és Császár Zsolt volt a két partjelző. Ezután Márton Péter addig nem volt hajlandó elkezdeni a második félidőt, amíg a hazaiak elő nem teremtették a megfelelő létszámú rendezői gárdát. Körülbelül fél órásra nyúlt így a szünet. A meccs után a hazai klub vonakodott kifizetni a bírói költségeket - végül azért mindenki hozzájutott a pénzéhez.

- Nem tagadom, van abban némi igazság, amit a játékvezető állít - fogalmazott Horváth Csaba, a Pornóapáti trénere. - Ugyakkor az éremnek két oldala van. A 35. percben, 1:0-ás vendégvezetésnél az egyik csatárunk egy az egyben tört kapura. Az ellenfél hálóőre, messze kifutva a kapujából, vetődve, kézzel hárította a ziccert, jóval a 16-oson kívül. Az egyik partjelző jelezte - heves zászlólengetéssel - a szabálytalanságot Márton bírónak. Ám ő intett neki, hogy tegye le a zászlaját, majd nagyvonalúan tovább engedte a játékot. Nyugodtan mondhatom: nem csak mi rökönyödtünk meg az ítéletén, a vendégek is meglepődtek. Hozzáteszem, a Gyöngyöshermán kapusa később a meccs legjobbja lett, kivédte a szemünket. Ha Márton bíró másként ítél, esetleg kiállítja a vétkes hermáni játékost, lehet, hogy más eredménnyel végződött volna a talákozó _ bár azért elismerem, a Hermán jobb csapat nálunk. Nem tudok mást mondani: a játékvezető szándékosan hibázott a mi kárunkra, hiszen annyira nyilvánvaló volt a szabálytalanság.

- Elnökünk tettét nem szeretném megítélni, de tökéletesen megértem, hogy mért folyamodott ilyen szokatlan lépéshez - zárta a szavait Horváth Csaba.

- Sokmindenben nem értek egyet a Pornóapáti vezetőivel - szögezte le Devecseri Gábor, a Gyöngyöshermán-Szentkirály edzője. - Az ominózus esetnél a játékvezető jobb szögben állt, így jobban meg tudta ítélni a történteket, mint a partjelző. A kapusunk becsúszva próbált szerelni, elképzelhető, hogy hozzáért kézzel is a labdához, de semmi szándékosság nem volt a részéről. Jól döntött a bíró, amikor továbbot intett. Amúgy a pornói klub elöke, és edzője az egész mérkőzés alatt terrorizálta a játékvezetői hármast, továbbá hergelte a nézőket, a futballistákat. Nem könnyű ilyen légkörben mérkőzést vezetni. A mi kispadunk is kapott hideget, meleget. Arra vagyok kíváncsi, hogy a szövetség mikor követeli meg végre a minimumot az ezdőktől, klubvezetőktől? A kispadon ugyanis tudni kell viselkedni, és az sem árt, ha egy vezető, edző, ért a szakmához, van például játékvezetői vizsgája, edzői papírja. Végezetül annyit még hozzátennék: ha egy csapat idegenben nyert 7:1-re, akkor hogyan lehet a gárda legjobbja a kapus?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!