Vasi foci

2013.12.15. 16:25

Minőségi légiós: húzóemberré vált az osztrák Heike Manhart

Szombathely - A nyáron igazolt osztrák válogatott Heike Manhart pillanatok alatt alapemberré vált a Viktória-Trend Optika FC női NB I-es labdarúgócsapatában.

Pum András

A 13-szoros osztrák válogatott Heike Manhart nyáron az osztrák másodosztályú Grazból igazolt a Viktóriához. A belső védőként és középpályásként is bevethető 20 esztendős labdarúgó kulcsjátékosa csapatának, 12 forduló alatt szerzett 14 góljával második a góllövőlistán. Az osztrák lány a Szombathelytől egyórányi autóútra lévő Bad Blumauból ingázik az edzésekre és a mérkőzésekre.

A mindössze 20 esztendős Heike Manhartra (labdával) a védelemben és a középpályán is bátran számíthatott edzője. Fotó: Szendi Péter

– Négyéves koromban kezdtem el focizni. Sok hasonló korú fiú volt a környéken, nem is volt kérdés, hogy beállok közéjük – mondta Heike Manhart. – Ráadásul a bátyám is mindig eljött velem focizni, később hozzám hasonlóan ő is labdarúgó lett. Több osztrák klubban is megfordultam, szerettem volna magam kipróbálni külföldön is, ezért gondoltam Magyarországra. Elsősorban Mitterstiller Csaba miatt szerződtem a Viktóriába, korábban már edzőm volt az elsőosztályú Südburgenlandban. A helyszínen néztem meg a Viktória tavaszi utolsó meccsét, a látottak alapján pedig úgy döntöttem, belevágok a kalandba. Amit egyáltalám nem bántam meg – sőt! A magyar bajnokság hasonló színvonalú, mint az osztrák, az első néhány csapat itt is kiemelkedik a mezőnyből. Lényeges különbség, hogy Magyaroszágon kevésbé jellemző a test-test elleni játék, fizikálisan erősebbek az ausztriai csapatok. Meglátásom szerint a Viktória a második helyen végezne az osztrák bajnokságban. Ami a csapat teljesítményét illeti: lépésről lépésre, fordulóról fordulóra javult, az FTC elleni idegenbeli meccsen értük el a csúcsformánkat – nagyon fontos meccsen, fontos győzelmet arattunk. Ez lehet a mérce. Számomra is, hiszen ezen a mérkőzésen kimondottan jól ment a játék, ezen kívül a Budapest Honvéd elleni idegenbeli bajnokinkat emelném ki, ott öt gólt rúgtam. Az első két-három forduló után kitüntett figyelmet kaptam az ellenfelektől, gyakran ketten vigyáztak rám, nem kíméltek, de ez teljesen normális. Hamar sikerült beilleszkednem, könnyen megértetem magam a pályán. A legfontosabb kifejezéseket – jobb, bal, passz, köszönöm – már tudom. Az idegenbeli hosszú buszos utakon benne vagyok minden mókában, a modern technikának köszönhetően egy-egy szót gyorsan le tudok fordítani. Noha sok mindent megértek magyarul, a beszéd még nem igazán megy. Nyárig szól a szerződésem, jól érzem magam a Viktóriában, de mindig magasabbra akarok jutni. Idővel a német vagy a svéd bajnokság a cél.

– Technikailag rendkívül képzett, remek cselezőkészségű, jó rúgótechnikájú, önzetlen, az egy-egy elleni játékban nagyon erős Heike, olyan dolgokat tud, ami még néhány NB I-es férfi futballistának is dicsőségére válna – jelezte Mitterstiller Csaba, a Viktória mestere. – Rendkívül tisztán, a nemzetközi trendnek megfelelően futballozik, ám a honi játékvezetők gyakran rosszul ítélik meg a szereléseit. Nagy dolog, hogy bár néha nem is a középpályán, hanem a védelemben szerepel, ennyi gólt szerzett. Már leigazolása előtt is tudtam, nagy értéke lesz csapatunknak. Hamar beilleszkedett a közösségünkbe, vidám természetű ember, az ilyeneket mindenhol szívesen látják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!