Vasi foci

2011.05.12. 07:16

Bajnok a Videoton: nyitott kisvasutas ünneplés, két és félezren várták a csapatot

Körülbelül 1200 szurkoló ünnepelte még a lefújást követően a Videoton FC labdarúgócsapatát, amely szerdán a Kaposvár 3-1-es legyőzésével története első bajnoki címét szerezte meg.

MTI

A játékosok komoly nehézségek árán és többnyire felszerelésüktől megszabadítva jutottak csak be az öltözőbe. A fehérvári futballistákat és a szakmai stábot a stadion főbejárata előtt várták az örömittas fanatikusok.

A Kaposvár felett aratott, bajnoki elsőséget érő 3-1-es győzelem után a Sóstói Stadiontól kisvonattal, rendőri felvezetéssel utazott az együttes a belvárosba. A térre vezető utolsó métereket a szurkolók vállán ülve tették meg a játékosok, hogy aztán önfeledt ünneplésbe kezdjenek a központot megtöltő tömeggel. Robbantak a rakéták, repültek a tűzijátékok, pukkantak a pezsgők, és harsogtak a Vidit éltető rigmusok: az UEFA-Kupa második hely (1985), egy Magyar Kupa-győzelem (2006), két bajnoki ezüstérem (1976, 2010), valamint három bronzérem (1984, 1985, 2006) után először szerzett bajnoki címet a piros-kék egylet, a fehérvári labdarúgás 70 éves történetének egyik legnagyobb sikerét aratva.
 

A főtéri ünneplést a Red Blue Devils szurkolói csoport szervezte, a hivatalos bajnokavatást a klub rendezi, az Újpest elleni utolsó fordulóbeli összecsapás után, május 22-én.

"Bárhol, bármilyen bajnokságban első helyen végezni mindenképpen óriási dolog" - jelentette ki Csongrádi Ferenc, aki csapatkapitányként oroszlánrészt vállalt a Videoton UEFA Kupa-meneteléséből az 1984/85-ös idényben. "A bajnoki cím mindig hiányzott. Minden fehérvári szurkoló, valamint a klub sikereiért dolgozók számára is örömteli tény a csapat elsősége."

Csongrádi tagja volt az 1976-os kiírásban a bajnoki címért harcolt együttesnek, amely a fehérváriak szerint jogtalanul vesztette el az aranyérmet a Ferencvárossal szemben. Hozzátette, talán az egész magyar labdarúgás azért tart ott, ahol most, mert olyan dolgok történhettek, mint például 1976-ban. Akkor szerinte mindenki elismerte, hogy a Videoton volt a legjobb, mégsem nyerhette meg az aranyérmet.

"Most megkapta a csapat" - tette hozzá a Videoton korábbi vezetőedzője.
 

Szabó József, a székesfehérváriak legendás csatára szintén arról beszélt, hogy a sok elmulasztott lehetőség után már megérdemelte az aranyérmet a klub.

"Az én pályafutásom alatt is volt három-négy alkalom, amikor sanszunk volt arra, hogy odaérjünk az első helyre, de nem sikerült. Például 1989-ben, Kaszás Gábor edzősködése alatt is lehetett volna bajnok a Vidi, akkor a pontszámítás különbözött a megszokottól, ezért csúszott le a csapat az aranyról" - mondta a korábbi futballista, aki az 1984/85-ös UEFA-Kupa sorozatban a legtöbbször zörgette meg az ellenfelek hálóját.
 

Megjegyezte: hogy a hazai dicsőségen túl mekkora értéke van a magyar bajnoki címnek, az majd nyáron derül ki igazán, amikor a nemzetközi kupában lép pályára a gárda.

"Már az előző idénybeli győri meccsen is agyonizgultam magam" - nyilatkozott Karsai László. "Akkor nem jött össze, de jobb később, mint soha. Ez egy történelmi esemény, hiszen bármilyen a bajnokság színvonala, magyar bajnoknak lenni mindig fantasztikus és felemelő érzés. Minden egyes pillanatban, amikor erre gondolok, borsódzik a hátam, annyira jó érzés. Mindenkinek ez a vágya. Azok a srácok, akik most ezt véghezvitték, mindent megérdemelnek."
 

A Fehérváron Sunyinak becézett volt játékos szerint jövőre ismételni tud a Videoton, s most egy dunántúli sikersorozat jön.

A mesteredző irányításával 1985-ben az UEFA Kupa döntőjéig menetelt a Videoton, de a bajnokságban soha nem ért fel a ranglista élére.

"Minden egyes meccsen, idegenben és otthon is ott voltam a csapat mérkőzésein, így testközelből láthattam a Vidi menetelését" - mondta Kovács az MTI-nek. "Voltak nagyon jó periódusok, amelyek előrevetítették, hogy a miénk idén a legerősebb csapat. Mint minden együttesnek, a Videotonnak is voltak halványabb produkciói, de szerencsére ezek a hullámvölgyek akkor következtek be, amikor már megnyugtató előny birtokában voltunk."

Hozzátette, a székesfehérvári klubnak már nagyon kijárt ez a siker, már többször volt a bajnoki cím küszöbén, tavaly Győrben az utolsó negyedórában szorult második helyre a gárda, 1976-ban pedig szerinte elvették tőle a bajnoki aranyat.

"Egy klub életében az első bajnoki cím óriási dolog. Nagyon remélem, hogy a Videoton nem olyan csapat lesz, amelyik egy bajnoki aranyat nyer, hanem tartósan az élre kerül. Ha sikerül az állományt tovább javítani, és megfelelő játékot adaptálni rá, akkor a második évben komolyabb nemzetközi sikert tud elérni. Kis szerencsével és jó nyári erősítéssel akár már az idén ki lehet harcolni, hogy bekerüljünk valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe" - nyilatkozott Kovács Ferenc.

Orbán Viktor miniszterelnök facebook-oldalán köszöntötte a bajnoki címet szerzett Videoton labdarúgócsapatát.

"Jó reggelt kívánok, fehérvári királyok! Hajrá Vidi!" - írta csütörtök délelőtt a magyar kormányfő.

A bejegyzés, amelyhez Orbán Viktor a szerda esti, Kaposvár elleni 3-1-es, aranyérmet jelentő győzelem összefoglalójának linkjét is csatolta, három óra alatt közel 500 látogatónak tetszett (lájk).
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!