Vasi foci

2009.10.15. 12:54

Vb-selejtezők - Spanyol henger, olasz és német kínlódás az utolsó fordulóban

Néhány biztos vb-résztvevő igencsak szenvedett az európai vb-selejtezők utolsó fordulójában, mások viszont megmutatták, hogy komolyan számolni kell velük a 2010. évi labdarúgó világbajnokságon, amelyre első ízben Afrikában kerül sor.

MTI

Anglia nem igazán játszott jól Fehéroroszország ellen a Wembley stadionban. A 3:0 arányú győzelem - amelyből Crouch két "belebotlós" góllal vette ki a részét - mindazonáltal bebiztosította a szigetország válogatottjának repülőjegyét Dél-Afrikába. A csoport 2. helyét - Andorrában aratott gólzáporos győzelmével - Ukrajna szerezte meg, biztosítva jogát a pótselejtezőre. Horvátország hiába nyert idegenben Kazahsztán ellen, nem jutott ki a vb-re.

Svájcnak egy gól nélküli döntetlen is elég volt Bázelben Izrael ellen a csoportgyőzelemhez és a vb-kvalifikációhoz. A görögök Gekasz két szép góljával gyűrték le Athénben az esélytelen Luxemburgot, így hiába nyertek a lettek odahaza Moldova ellen, a pótselejtezőt érő 2. hely Otto Rehhagel edző fiaié lett.

Az olaszok biztos vb-résztvevőként léptek pályára Parmában Ciprus ellen - és a vendégek a 48. percben már 2:0-ra vezettek! Ekkor jött Gilardino, aki mesterhármasával (a 71., a 88. és a 92. percben!) megmentette az azzurrók becsületét. Ebből a csoportból Írország játszhat pótselejtezőt.

Hamburgban 89 percig vesztésre álltak a már továbbjutott németek is. Joachim Löw felforgatott csapata roppant csikorogva játszott, a közönség ki is fütyülte őket. Gomez és Klose csatárjátéka minősíthetetlen volt; az egyenlítő gólt a 90. percben Podolski lőtte 3 méterről úgy, hogy "csizmaszárral" találta el a labdát, amely így a védőket megtévesztve a jobb alsó sarokba vánszorgott. Még az ARD televízió kommentátora is roppant szerencsésnek minősítette a németek pontszerzését.

Lengyelország és Szlovákia válogatottja hóviharban csapott össze Chorzówban, s a vendégek már az 5. percben vezetést szereztek a hátvéd Gancarczyk jobb felső sarokba lőtt látványos öngóljával. Ettől kezdve szinte egy kapura folyt a játék, de a lengyeleknek semmi sem sikerült. Nyert Szlovákia, amely így - a fiatal állam fennállása óta első ízben - kijutott a vb-re. Pótselejtezőt ebből a csoportból a szlovének vívhatnak, a jóval esélyesebbnek tartott csehek és lengyelek elvéreztek.
 
Szarajevóban egy másik fiatal európai állam labdarúgói biztosították maguknak az esélyt arra, hogy - pótselejtezőn keresztül - résztvevői lehessenek a jövő évi vb-nek. Bosznia-Hercegovina válogatottja nagy vehemenciával rontott neki a vendég (és már biztos csoportgyőztes) spanyoloknak, akik a szombati selejtezőhöz képest 10 új emberrel léptek pályára. Az első bosnyák rohamok elmúltával azután beindult a vendégek gépezete. Vicente del Bosque legénysége már 5:0-ra vezetett, amikor Dzeko és Misimovic az ápolások miatti ráadásidőben (92. és 93. perc) belőtték a hazaiak becsületgóljait. Bosznia így is óriási tettet hajtott végre, hiszen a jóval esélyesebbnek ítélt törököket megelőzve a pótselejtezőt érő 2. helyen végzett. Az Európa-bajnok spanyol válogatott pedig tovább menetel. Legutóbbi 41 mérkőzéséből mindössze egyet veszített el: a nyári Konföderációs Kupán az Egyesült Államokkal szemben. A vb-selejtezőkön még pontot sem vesztett gárdát feltétlenül a vb-címre esélyes csapatok között kell számon tartani.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!