Vasszilvágy

2015.08.24. 16:40

Kitüntetések könnycseppekkel

Vasszilvágy - Falunapot rendeztek a hétvégén Vasszilvágyon, ahol a település híres-neves szülötteit is köszöntötték.

Cseszkó Tamás

Nagy volt a vidámság a vasszilvágyi falunapon, ahol egész napos programsorozat várta a helyieket és az elszármazottakat.

– A rendezvény jó apropó arra, hogy azok is ellátogassanak hozzánk, akik egykoron itt születtek – mondta el Szabó József, a település polgármestere, akitől azt is megtudtuk, a gyermekeket légvárral, játszóházzal, a felnőtteket kiállításokkal és a falu híres szülötteinek bemutatójával várták a programra. – Az évek során lett belőlünk nagyon jó író, festőművész, költő, iskola-igazgató, újságíró vagy éppen háziasszony – mondta a polgármester, aki könnyekig hatódva mondott köszönetet mindazoknak, akik a falu megmaradásáért tettek valamit.

A falunapon díszpolgári címben részesült Major Gyula, nyugalmazott iskolaigazgató és felesége, Major Gyuláné. – A falu életének lámpásai voltak – mondta a polgármester a tanár házaspárról. A falunapon további kitüntetéseket adtak át.

A rendezvényen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő is. – Egykori osztályfőnökömhöz sokszor bicikliztünk ide, aki itt szolgálta a híveket plébánosként. Itt született Devecsery László és Pődör György is, akik napjaink vasi költőiként sokat tettek a térség kultúrájáért. Itt működik Gyurácz Ferencnek köszönhetően Közép-Európa legnagyobb falusi könyvkiadója, a Magyar Nyugat. A helyiek összetartó emberek, ezt a mai falunap is megmutatta – hangsúlyozta Ágh Péter .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!