Vasvár

2013.03.15. 16:47

A betegség megelőzése hangsúlyos

A Tretter-házban Kneipp témanapot tartottak, hogy a lakossággal megismertessék a módszert, és tudatosítsák a 13 hegyháti településen létrehozott objektumok használatának értelmét.

Merklin Tímea

A rendezvényre csak kevés polgármester jött el, pedig a hegyháti vezetők sokat tehetnének az egészségtudatos életmód, az egészségmegőrző szemlélet népszerűsítése érdekében, hiszen az objektumokat a jó idő beálltával már lehet használni, és nem csak turisták számára készült, hanem a helyi lakosság életminőségének javítását is szolgálja.

A Kneipp projekt az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg. A program részeként a Vasi Hegyhát 13 településén a kneipp-i tanok alapján alakítottak ki parkokat és szobákat, illetve Vasváron egy inhaláló házat. A közeljövőben kezdődik el a témaúthoz kapcsolódó szolgáltatási kínálat kialakítása, ami lehetőséget teremt a térségben működő turisztikai vállalkozások, szolgáltatók bekapcsolódására is.

Dr. Borcsányi-Andits Mónika orvos természetgyógyász az egészség megőrzésére helyezte a hangsúlyt (Fotó: Szendi Péter)

A Tretter-házbeli témanapot a Vasi Hegyhát-Rábamente Közhasznú Turisztikai Egyesület és a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás szervezte.  Fukszberger Imre, a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás elnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd  Dr. Borcsányi-Andits Mónika, orvos, természetgyógyász beszélt a Kneipp-módszer lényegéről. E szemlélet jegyben nem a betegségeket, és azok gyógyítását, hanem az egészséget és annak megőrzését helyezte előtérbe.

A megelőzéshez tartozik az immunrendszer harmonizálása, az egész napra elosztott mennyiségű és minőségű kielégítő táplálkozás. A  rendszeres fizikai aktivitás inkább jelentsen heti négyszer húsz perc sétát, mint egyszer két óra intenzív mozgást. Az esti forró fürdő vagy zuhany helyett jobbat  tesz, ha  a meleg víz után 6-8 fokkal hűvösebbel átmossuk a végtagokat  tudtuk meg egyebek közt a doktornőtől.

Az  egészségmegőrző táplálkozásról  Némethné Tóth Márta dietetikus, tanácsadó tartott előadást, az élelmiszerek piramisának ismertetésén túl hangsúlyozva a bőséges folyadékfogyasztást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!