Vasvár

2013.10.28. 11:10

Kárpátalján jártak a vasvári diákok

Kárpátalján jártak a vasvári Kardos László Általános Iskola diákjai a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt Határtalanul pályázatnak köszönhetően. A program az Őseink nyomában - Múlt és Jelen összefonódása címet viseli.

Merklin Tímea

A kirándulás előtt a pedagógusok felkészítették a gyerekeket: megismerhették azokat a történelmi, irodalmi színhelyeket, amelyekkel tanulmányaik során találkozhatnak: Beregszászt, Csetfalvát, Husztot, Kis- és Nagyszelmencet, Munkácsot, Szolyvát, Ungvárt, a Vereckei-hágót. Az előzetesen olvasott és elhangzott ismeretek birtokában élhették át, hogy például milyen megérinteni egy történelmi vár falát, ott járni az ezeréves határon. Tudvalévő, hogy az élményekkel megerősített ismeretek a legmaradandóbbak, ezért is mondta az idegenvezető: "Az ezeréves határt minden magyarnak meg kellene nézni életében legalább egyszer! "

Kárpátalján a vasvári iskolások, jobbról Sejberné Szabó Mariann (Fotó: KLÁI)

Nagydobronyban illetve Beregszászon magyar nyelvű iskola vendégszeretetét is élvezhették a vasvári iskola tanulói és szervező pedagógusai: Sejberné Szabó Mariann, Laczó Zoltánné és Kolozsi-Gángó Ildikó. Emlékezetes marad mindannyiuk számára a focimérkőzés az iskola tornatermében, a díszteremben pedig a közös bemutatkozások utáni táncház. A pályázatban résztvevő gyerekek már az utazást megelőzően készítettek a kárpátaljai diákok részére ajándékokat, barátságkarkötőket, melyeket búcsúzóul át is adtak újonnan szerzett barátaiknak. Ugyancsak ajándékokkal lepték meg a gyermekotthonok lakóit is.

A diákok élménye az volt, hogy a kint élő magyarok nagyon is hozzánk tartoznak. A pedagógusok a felkészült és nagyon empatikus idegenvezetők - Molnár László, Mester András, Karmacsi Zoltán - munkáját dicsérték, akiknek tájékozottsága, gyermekek számára is érdekes előadásmódja példaértékű volt. Értékelésükben az is szerepel, hogy az itteni gyerekeknek hasznos volt látni a határunkon túli települések iskoláit, szembesülni azzal, mennyivel jobb körülmények, feltételek között tanulhatnak ők az anyaországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!