Vasvár

2013.10.24. 14:45

Vasvár díjazta szülöttje, Horváth János Gedi munkáját

Vasvár - Díszpolgári címet kapott Vasvártól szülöttje, Horváth János Gedi, az Ungaresca Táncegyüttes nyugalmazott vezetőjét október 23-án.

Merklin Tímea

Horváth János 1944-ben született Vasváron. Az általános iskolát Vasváron, a középiskolát Kőszegen a Jurisich Miklós Gimnáziumban végzete. Felsőfokú tanulmányokat Szombathelyen folytatott, a Tanítóképzőben népművelő-könyvtár szakos, a szombathelyi Tanárképző Főiskolán népművelői államvizsgát tett. 1966–71 között a vasvári Járási Könyvtár igazgatójaként dolgozott. 1971-ben Vasvár Nagyközség művelődési felügyelőjévé nevezték ki. 1973-ban a Vas megyei Művelődési és Ifjúsági Központ létrehozásakor az intézmény dolgozója lett, ahol 1980-ig módszertani csoportvezetőként dolgozott, majd munkáját az Ungaresca Táncegyüttes vezetőjeként folytatta az intézményben 1990-ig.

– Olyan, mintha Gedi most is itt élne köztünk. Habár már régen elköltözött, a gyökerei itt vannak. Ahogy láthattuk az Ungaresca Senior Csoportjának koreografált munkáit, láthatjuk, hogy most is öregbíti a városunk hírnevét – mondta Kovács Tilda polgármesterasszony a pohárköszöntőjében. – Szoktuk mondani, hogy az élet elszalad, de nem mindegy, hogy hogyan. Horváth János komoly nyomokat hagyott maga után.

A néptáncost Vasvár önkormányzata azért tüntette ki, mert kiváló szakmai munkájával hosszú éveken át szolgálta a néptánc hagyományának megőrzését és továbbadását, és elkezdte Vasváron a néptánc oktatását. A tánccal gimnazista tanulóként került kapcsolatba, a kőszegi gimnázium csoportjában kezdett táncolni. 1963-ban már asszisztensként tevékenykedett Pesovár Ernő művészeti vezető mellett. A csoport Szombathelyre kerülésétől kezdve a tényleges szakmai munkát önállóan végezte. A táncosok nevelése, technikai képzése és a műsorok kialakítása tartozott a feladatai közé, a művészeti vezető visszavonulásától, 1978-tól az együttes egész irányítását átvette.

A helyi tevékenység mellett részt vett az ország táncmozgalmának formálásában, a külföldön dolgozó magyar néptánccsoportok szakmai segítésében is. A hosszú távú tevékenység megalapozását célozta az utánpótlásbázis, melyet 1980-ban alakított ki az együttes mellett, és amelyet 1999-ben önálló Alapfokú Néptánciskolává szervezett. E művészeti iskola tagintézményeként működött több mint 10 évig a vasvári is, melyek közül a legsikeresebb csoport a Kenderke néptáncegyüttes. A csoport számos helyen, határainkon belül és azon túl is, több országban képviselte városunkat.

Az Ungaresca Táncegyüttest a mai napig szakmai tanácsadóként segíti, a Senior csoportnak minden évben készít új koreográfiát. Ezekből láthattunk egy csokorral a Nagy Gáspár Kulturális Központban rendezett ünnepségen. A Senior csoport minden elképzelhetőt felülmúlt, ami az életkorból sejthető lett volna, fantasztikus erővel táncoltak, a koreográfiák szépségét maximálisan kiteljesítették. Kiemelkedő volt – az idő múlásával mindig új és új jelentőséget nyerő – „Boros este van kezdetű..." szám, amiben azt éneklik: „Kiválasztott népnek lenni mindig csak a baj."

Horváth János Gedi meghatottan mondott köszönetet – mindenkinek – a színpadon.

Címkék#Vasvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!