Vasvár

2014.08.15. 16:55

Eduardo Basso, a békének barátja

Az Európai Békevárosok Nemzetközi Hálózatának elnöke, Eduardo Basso Portugáliában él, egy Évora Monte nevű történelmi kisvárosban. Ott kezdte el szervezni a szövetséget 2007-ben a békekötések gondolata jegyében. Vasváron beszélgettünk vele.

Merklin Tímea

Vasvár nem magától jelentkezett a nemzetközi szervezetbe, hanem a hálózat találta meg és kérte fel a tagságra. Belenéztek egy kicsit a magyar történelembe. Vasvár a mai Magyarország területén az egyetlen olyan város, ahol békét kötöttek 1664-ben. Vannak más magyar települések is, de azok már kívül esnek a jelenlegi határokon. Például Szlovákia két, a történelmi Magyarországhoz kötődő eseménnyel vesz részt a hálózatban: az egyik a trencsényi béke, a másik a 15 éves háborút lezáró zsitvatoroki béke, utóbbit Dunaradvány polgármestere képviselte a találkozón, minthogy a Zsitva ott folyik tőlük nem messze bele a Dunába. Trencsény és Vasvár egymás után léptek be a szövetségbe, az utóbbi találkozókat ott rendezték.

Eduardo Basso átadja Kovács Tilda polgármesternek a Portugáliából hozott ajándékát (Fotó: Merklin Tímea)

A portugál Évora Montéból elindult nemzetközi szerveződés egy olyan békével képviselteti magát a hálózatban, amely egy polgárháborút zárt le 1834. május 26-án. Mivel foglalkozik Eduardo Basso? Honnan jött az ötlet, hogy a városa békekötésére nemzetközi hálózatot szervezzen?

- Matematika tanár voltam egy gimnáziumban, míg nyugdíjba nem mentem. Évora Montéban van egy kastély a 12. századból, aminek 900 éves történetével szívesen foglalkozom, szeretném, ha akik eljönnek hozzánk, ne csak megnézzék a várat, hanem ismerkedjenek meg a történetével. Szeretném, ha az emberek nem csak a látványosságokat nézegetnék, hanem kíváncsiak lennének a helyhez fűződő történetekre is. Erről eszembe jutott, hogy más történelmi kisvárosoknak is lehet hasonló igénye, és a békekötés lehet a közös nevező. Keresni kezdtem Európában más olyan városokat, ahol békét kötöttek valaha a történelem során. Több, mint 200 ilyen hely van, de nem akarjuk, hogy mind a szervezetünk tagja legyen. Négy-öt békevárossal indítottuk a hálózatot 2007-ben, 2018-ra szeretnénk elérni, hogy 30 tagunk legyen. Jelenleg 13 városunk van.

- Mi a célja a békevárosok hálózatba gyűjtésének?

- Egy kultúrturisztikai programot építünk közösen, egy virtuális utat, amely összefűzi a békevárosokat. Kultúrpolitikánkat és jövőbeni turisztikai elképzeléseinket ahhoz szeretnénk igazítani, hogy történelmi értékeinkből hogyan tudunk profitálni.

- Cél, hogy ez egy EU-s pályázati projekt legyen?

- Pályázunk majd, ha kidolgoztuk a programunkat, de nem kizárólag EU-s pénzekre akarunk építeni, mert akkor azok nélkül meghalnánk. Nem is azáltal jöttünk létre, nem is azáltal tartjuk fenn magunkat, és a jövőbeni céljainknak is csak egyike, hogy a békevárosok európai útja EU-s projekt legyen. Ezt a szervezetet a tagok hajlandósága, ambíciója és közös szándéka hozta létre és tartja fenn. Az interneten, valamint a vasvárihoz hasonló találkozók révén tartjuk a kapcsolatot. Pár éve kezdődött az EU-ban, hogy a kulturális turizmust egyáltalán támogatják pénzzel, még mindig gondot okoz, hogy megértessük a mi békehálózatunk miben más, mint a többi béke alapgondolatú szervezet. 2012 óta ötletelünk, hogy kidolgozzuk a pontos programunkat, nem valószínű, hogy hamar fogunk pályázati pénzt nyerni hozzá. Nem álmodozunk. Önmagában az a tény is érdekes, hogy ezt a nemzetközi szervezetet komoly pénzek nélkül létre tudtuk hozni, és nyolcadik éve működtetjük.

A nemzetközi találkozó résztvevői a vasvári Békeház előtt

- Miként értékeli a vasvári találkozót?

- Nagy örömmel töltött el minket, hogy megismerhettük ezt a csodálatos magyar kisvárost, amit a vendéglátóink bemutattak nekünk. Köszönetünket nem tudtuk eléggé kifejezni Kovács Tilda polgármesternek, hogy a meghívására itt tölthettük ezt a néhány szép napot. Ezen a találkozón több értekezletet tartottunk, a tagok egymásnak is bemutatták városaik történelmi és kulturális értékeiket. Az utóbbi két évben a zadari találkozó óta ugyanis hét új tagunk lett. Vasváron sok ötlet merült fel, itt vetette fel például az egyik tag, hogy jó lenne egy térkép a hálózatról, amely azt ábrázolja, hol vannak Európában a szervezetünk békevárosai, és ezt tegyük fel a közös honlapunkra. Ez máris mutat egy utat, egy utazási lehetőséget. Fontos, hogy a békevárosokban a vendéglátóhelyeket is bevonjuk a programba. A vasvári találkozón megválasztottuk az új irányítókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!