Vasvár

2014.09.09. 14:20

A Magyar Nemzeti Galéria is irigykedhet, olyan értékes művek kerülnek a Békeházba

Vasvár - Hihetetlen mennyiségű képzőművészeti érték halmozódik fel a vasvári Békeházban, mióta a Hegyháti Galéria létrehozása érdekében megkezdték ott a gyűjtést.

Merklin Tímea

Vas megye képzőművészeinek komoly gyűjteménye található a Hegyháti Képtárban. Tóth Csaba, vasszécsenyi festőművész a rangos és elismert gyűjtemény egyik gondozója. Idén Rajki Gyuláné Rumi Rajki István-, és Jaksa István-műveket juttatott el a Békeházba, majd Szakács László szombathelyi festőművész örökösei a hagyaték nagyobbik részét ajánlották fel. Tóth Csaba maga is több neves Vas megyei képzőművész művét helyezte el a Hegyháti Képtárban.

Hábetler Márta: Régi utcarészlet Oladon (1929)

Júliusban a szombathelyi Pozsonyi Jánosné ajándékozásáról írtunk: Vasváron helyezte el férje 51 olaj-, és temperafestményét. Azóta újabb adományozások történtek. Sütő Éva iparművész, a Rumi Rajki Műpártoló Kör tagja tizenhárom újabb művet ajándékozott Vasvárnak, Mészáros Ferenc, szintén a Rumi Rajki Műpártoló kör tagja, pedig öt Fábián Mária rajzot. Pintér Gábor szombathelyi kertészmérnök Vass Viktor Krisztus szobrát, Sz. Hábetler Márta festőművész pedig három festményét ajándékozta a gyűjteménynek.

Vass Viktor (1873-1955): Krisztus

Már 56 múlt századi Vas megyei képzőművész alkotása található meg Vasváron. A múlt héten elkészült az új képfüggesztési rendszer is a Békeházban, így a továbbiakban lehetőség nyílik az állandó kiállítás kronologikus átrendezésére is – tudjuk meg a Tóth Csaba festőművésztől, aki az adományozások szervezésében, a művek begyűjtésében nagyon hathatósan közreműködik. Szerepe van abban is, hogy a napokban Gerencsér Erzsébet, a Derkovits Szabadiskola egykori tagja 37 saját munkát, és a szintén Derkovits szabadiskolás, ma Budapesten élő Benkő Katalin festőművész két művet adományozott Vasvárnak. Az Unger család, S. Unger Károly egy szobrát ajándékozta oda. Ezzel 57 alkotóra bővült a „Vasi Pantheon".

Fábián Mária: Fiúportré

Kéky Éva: Csendélet című műve is bekerült a Hegyháti Képtár értékes, folyton gyarapodó gyűjteményébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!