Vasvár

2014.11.24. 14:20

Amit csak tudni lehet a tejről - Bocit is simogattak az iskolások

Győrvár - Túrót, sajtot, tejszínhabot, vajat készítettek a gyerekek a Béri Balogh Ádám Általános Iskolában a tej útját követő egyhetes programban.

Meglátogatták a helyi tejüzemet és tehenészetet, így élőben láthattak teheneket, bocikat. Ez már a mai falusi gyerekeknek is nagy élmény, hisz a házaknál már alig van állattartás. A bocisimogatás mellett láthatták a gépesített fejést és megkóstolhatták a helyben előállított finom tejtermékeket.

Orbán Mária, Varga Lívia, jobbról gyerekek 3-4. osztályból: Tahin Annabella, Beke Boglárka, Nemes Ramóna, Molnár Bettina. Fotó: Polgár Antalné

A felsősök egy csoportja kérdésekkel felkészülve látogatott el a tejüzembe, ahol Varga Gyula válaszolt a tanulók kérdéseire, az állattartás és tejfeldolgozás rejtelmeibe vezette be a gyerekeket. A tehéntej és a kecsketej feldolgozását az iskolában tanulhatták meg: a gyerekek maguk készítettek sajtot, túrót, tejszínhabot, vajat. A saját termékekből és a győrvári tejtermékekből a gyerekek kóstolót tartottak. A kísérletezni vágyók kémcsövekben, Petri csészékben vizsgálták a tejtermékeket. Megtanulták hogyan lehet leleplezni a tejfölhamisítást, hogyan viselkednek savakra, hőre a különféle tejtermékek. Az ötödikesek túrós palacsintát, panna cottát, a hetedikesek pedig tejcsokit készítettek erdélyi recept alapján. Szintén az ötödikesek írtak egy színdarabot a tej felhasználásának történetéről, és saját készítésű desszertjeiket kóstoltatták.

Az ügyes kezű gyerekek só gyurmáztak, a tejtermékek csomagolóanyagaiból állítottak össze érdekes használati tárgyakat, játékokat, illetve rajzokon örökítették meg élményeiket, amelyekből kiállítást készítettek. A nyolcadikos lányok két délután fogadták a szépülni vágyó pedagógusokat és diákokat. A kozmetikai szalonjukban tej alapú pakolásokkal simították a ráncokat, kezelték a serdülők arcát. A felsős lányoknak a védőnő és egy kisgyerekes anyuka tartott előadást az anyatejről, az anyatejes táplálás fontosságáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!