Vasvár

2014.11.03. 15:36

Kőgolyóemelő, malomkőhajító, kamionhúzó erős ember a Hegyháton

Vasvár - Kevés férfi vállalná jószántából, hogy 110-120 kilogrammos betontáskákat cipelget, a vasvári Adorján Balázs (25) pedig így edz, sőt másokat is megfertőzött már a Hegyháton ezzel a sporttal.

Merklin Tímea

Legutóbb augusztusban nyert meg egy balatoni versenyt, a „Muscle Beach”-et, „Plusz 105” kategóriában, ugyanis ő maga 127-128 kilogramm. A kőgolyó, amit a versenyeken pakolni kell, 125 kilogrammos, a malomkő 105 kilogrammos, a betontáska 110-120 kilogrammos, a kamion, amit 25-30 méterre kell elhúzni 5,7 tonnás. Utóbbi esetben az időt mérik, Adorján Balázs 40-50 másodperc alatt szokta megtenni a kamionnal a távot. A fiatalember rengeteg versenyen volt azóta, hogy beleszeretett a grandiózus súlyokba, például Horvátországban utoljára 185 kilogrammal nyert egy fekvenyomó versenyen.

Adorján Balázs és Várnai Richard kamiont húznak

Vajon hogy lesz valakiből ennyire „erős” ember? Mi hajtja, hogy vasárnap kivételével mindennap hatalmas súlyokkal terheli magát? Hogy ránt bele másokat is a kőgolyók és más rettentő idomok emelgetésébe?

Adorján Balázs a szombathelyi Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskolába járt, 2004-ben kezdett sportolni. 2009-ig dobóatléta volt a Haladásnál, kisebb eredményeket ért el kalapácsvetésben, de különösebb sikerélményt nem hozott számára.

- 2010-ben vettem részt először egy páros erős ember versenyen Fige Györggyel, Mészáros Tibor szervezte Vépen. Volt kamionhúzás, traktorgumi-forgatás, kőgolyópakolás egy méter magasra, egy speciális szekrényre. Ott másodikak lettünk, és ettől kedvet kaptam, úgy látszott, ebben tudok sikeres lenni – meséli Adorján Balázs. - Utána ismerkedtem meg Darázs Ádámmal, az Országos Erőemelő Szövetség elnökével, 2012-ben egy győri versenyen. Ő lett a példaképem. Többször volt országos bajnok, többször elnyerte már a Közép-Európa legerősebb embere címet.

Adorján Balázs követ emel

Adorján Balázs azóta arra gyúr, hogy nyerjen. Vasváron saját konditerme van, ott gyakorolja a koffercipelést, kőgolyópakolást. Sokat edz Szombathelyen Gadó Andrással, és „hazaviszi” a többieknek a gyakorlatokat. Mára már négy-öt helybeli férfit „megfertőzött”, a legfiatalabb edzőtársa 19, a legidősebb 43 éves. Ők még nem mertek benevezni a Vasváron még sosem látott, először rendezendő erősember versenyre, most segítők lesznek, de gyúrnak tovább, hátha majd egyszer...

Adorján Balázs kőgolyót emel

Az I. Miell Quality Nemzetközi Erősember Verseny a Kardos László Általános Iskolában lesz november 8-án, szombaton 14 órától, két szerbiai, négy horvát, három szlovák és két hazai versenyző részvételével. Az egyik magyar, Szalai László Székesfehérvárról érkezik, a helyi erőket, Vasvárt, sőt Vas megyét Adorján Balázs képviseli. A versenyszámok közt szerepel kamionhúzás, betonkoffer-cipelés, kőgolyópakolás és az úgynevezett egykezes nyomás, csak nem a szokásos méretű, hanem egy drasztikusan nagy, 85 kilogrammos súlyzóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!