Vasvár

2014.05.02. 16:05

A Hegyháton volt az idei Vas Megyei Mentők Napja

Vasvár - Minden évben más városban rendezik a Vas Megyei Mentők Napját, idén Vasvár adott otthont a több helyszínes rendezvénynek.

Merklin Tímea

A Tretter-házban tartott emlékülésen Tóth Balázs alpolgármester bemutatta a gazdag történelmi múltú várost, kiemelve dr. Tretter László körorvos tevékenységét, aki e ház utolsó tulajdonosa volt. Jószívűszége, humánuma miatt őt is hívták „a szegények orvosának". Ebben a házban, ennek a helyén köttetett a híres-neves vasvári béke is 1664-ben, aminek 350. évfordulóját ünnepli a város.

Máté Martin mentő, érdeklődők: Holtayné Horváth Judit, Varga István, Holtay Benjamin és Holtay Csaba. Fotó: Szendi Péter

A köszöntők között megszólalt dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is, mint „mentőbajtárs" arról beszélt, hogy minden körülmények között támogatja a mentőszolgálatot, és igyekszik képviselni az érdekeiket. A megyei mentők napja 1991-ben indult, majd negyed százada, azóta május 10-én „az év minden napján, minden órájában, minden percében segíteni kész" mentők magukról beszélnek, megmutatják magukat.

– A segítés öröme, eszméje az, ami a mentőket és engem is átsegít a napi gondokon, feledteti a problémákat, optimizmust, derűt áraszt. Köszönöm, hogy meghívtak, köszönöm, hogy abba a családba tartozom, amit úgy hívnak, mentőszolgálat – mondta a szombathelyi polgármester Vasváron, ahol az elmúlt évtizedekben eddig két mentők napja volt, ez a harmadik.

Dr. Debrődy Gábor, a Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatója, az országos Mentőszolgálat képviseletében a régmúltat is felidézte: a mentők napja onnan ered, hogy gyűjteni kellett, hogy a mentőszolgálat fenntartása biztosított legyen.

A kulturális központ mellett mentő- és tűzoltó járművek bemutatója volt, bent az épületben pedig a szombathelyi Fúsz Ernő Mentőmúzeumból hozott anyag látható május 6-án 14 óráig. Itt a mentők története a 18. századba nyúlik vissza, mikor a gyógyító szerzetes rendek és a borbély–sebész céhek foglalkoztak a sérültek ellátásával, és Mária Terézia a sebész céheket elsősegélynyújtásra kötelezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!