Velem

2015.08.03. 15:12

Sok szék között pad alá? - Ebek harmincadján a velemi alkotóház

Velem – A táj gyönyörű, és a pusztulásnak szintén megvan a maga szépsége, de mégiscsak kétségbeejtő, hogy úgy tűnik: ebek harmincadjára került a nagy múltú velemi alkotóház, vele a népművészeti műhelyrendszer.

Ölbei Lívia

Pedig Velem lakói 2013 őszén népszavazással döntöttek arról, hogy használatba szeretnék venni az alkotóházat (a hajdani kastélyt): éppen jó volna művelődési háznak. Döntés mostanáig nem született: Szél Józsefné Horváth Julianna polgármester érdeklődésünkre elmondta: az önkormányzat is várja a választ. Annyit hozzátesz, hogy a tapasztalatok szerint a hasonló ügyek hosszadalmasak, a velemi alkotóház sorsa mindenesetre még nem került a kormány elé.


Azért a kormány elé, mert az alkotóház 2012 óta állami tulajdonban van. Korábban a Vas megyei önkormányzat volt a tulajdonos, az üzemeltető pedig az MMIK; csakhogy az MMIK időközben intézményként megszűnt létezni, illetve intézményi funkcióival 2013-ban beolvadt a Nemzeti Művelődési Intézetbe. Az MMIK Ady téri épülete – szigorúan az épület – jelenleg az Agora Szombathelyi Kulturális Központ használatában van, főleg civil szervezetek működnek itt bérlőként, a legnagyobb bérlő a bábszínház. A velemi alkotóház azonban mintha sok kéz között pad alá esett volna: a tulajdonos az állam, de senki nem üzemelteti. A műhelyrendszerhez vezető megsérült, életveszélyessé vált fahidat sem javították meg tavaly nyár óta.

Tavaly már a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület táborát sem rendezhették meg itt, de megszakadt a szombathelyi Ferrum Színházi Társulás hosszú hagyománya is: az augusztusi velemi szakmai tábort átköltöztették Vasvárra. Török Gábor és társulata – egyébként új tagokkal fölfrissítve – az idén is Vasváron készül az új évadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!