Vélemény

2017.08.24. 17:59

Rukkola- Hervadt őszirózsák, avagy a virágárus nénik trükkje

Azt már megszokhattuk, hogy az áruházak tejespultjainál két polc közé bepréselődve kell előhalászni a legfrissebb joghurtot vagy kefírt, mint ahogy egy ideje az is természetes, hogy semmit nem teszünk bele úgy a kosarunkba, hogy előtte nem tanulmányoztuk betűről betűre a cím-kéjét. Már nem kérdés, melyik terméken milyen feliratot vagy dátumot keressünk, és néhány napja a tojásokra pecsételt kódot is meg tudjuk fejteni.Persze ez az egész nem ma kezdődött.

Nagy Ildikó

Jól emlékszem arra a húsz évvel ezelőtti délutánra, amikor a játszótéren az egyik anyuka a kiszáradt kezeit mutatta és elmesélte, hogy előző nap a munkahelyén – az azóta is viruló áruházban – azt a feladatot kapta, hogy acetonnal tüntesse el a joghurtokról a fogyaszthatóság idejét jelölő dátumot. Miközben a gyerekeinket hintáztattuk, mindketten ugyanarra gondoltunk: mi van, ha ez minden üzletben bevett gyakorlat, és mi van, ha éppen mi vesszük le a polcról a romlott joghurtot, és a mi gyerekünk eszi meg?Mára rutinos rókák lettünk, akiknek nehéz túljárni az eszén – legalábbis ezt hisszük.
Aztán rendre kiderül, hogy nem így van. Mert mindig akad egy ravasz kereskedő, akinek semmi sem szent – a vásárló sem. A helyi termékek megjelenésével valamicskét javult a helyzet, és a rendszeresen piacra járók is kevésbé veszélyeztetettek, hiszen az „ügyeskedő" árusnak hamar híre megy és akkor bizony továbbállhat. Persze ott is akadnak olyanok, akik próbálkoznak. Két, egy nap után elhervadt őszirózsacsokor után azonban rájöttem a virágárus nénik trükkjére. Azóta mindig a vödörből választok csokrot és nem hagyom, hogy rám tukmálják azt, ami a kezükben van...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!