Körömpörkölt

2018.02.06. 09:00

A világ legkisebb legyének legyen a neve: Terminátor

Nehezen tudok elképzelni nagyobb megtiszteltetést, mint hogy valakiről elneveznek valamit. Van, akinek egy bolygó, másnak egy elmélet, esetleg egy utca jut, Arnold Schwarzeneggernek egy légy.

Budai Dávid

Egy egészen kicsi légy, amely mindössze ötöde egy jól fejlett muslincának. Ez a 0,395 milliméteres, az Amazonas esőerdejében repkedő rovar azért kaphatta meg a valaha élt legerősebb kormányzó nevét, mert aprócska mellső lábai dudorosak. Ennyi. Mivel tehát a legkedvesebb Terminátor megformálójának a bicepszei egykor valóban igencsak kiemelkedtek környezetükből, ez az apró légy, amelynek létezéséről eddig nem is tudott a világ, már Megapropodiphora arnoldi néven éldegél.

A rekordkicsi légy felfedezője, Brian Brown amerikai rovarkutató úgy nyilatkozott, hogy – a nyilvánvaló hasonlóságon túl – azért választotta Schwarzeneggert névadónak, mert a testépítő nemcsak kulturális ikon és fontos politikai személyiség, de annak idején, amikor még csak vékony tinédzserként és nem rovarkutatóként élt, ő volt az, aki reményt is adott neki. Ugyan minden bizonnyal egyikünket sem kergették gyerekkorában az asztal körül azért, hogy olyan életet éljen, hogy majd elnevezzenek róla valamit, de ha Schwarzenegger babérjaira törnénk, jó lesz belehúzni. Ami reményt adhat, hogy évente több ezer új fajt fedeznek fel, leginkább persze pókokat és rovarokat, így mondjuk arról már jó eséllyel lecsúsztunk, hogy egy eleddig nem ismert párosujjú patást nevezzenek el rólunk, de valami soklábú ismeretlenre még pályázhatunk.

Azt azért tudni kell, hogy nem példa nélküli, ami történt. A Playboy alapítójáról, Hugh Hefnerről stílusosan egy nyúlfajt neveztek el: Sylvilagus palustris hefneri, és az is előfordulhat, hogy a fűben ücsörögve ránk mászik egy Pheidole harrisonfordi, ami egy Harrison Fordról elnevezett hangyafaj. Freddie Mercury nevét pedig – a hangja mellett – az ászkarákok egy alfaja: a Cirolana mercuryi is őrzi az örökkévalóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!