Vép

2016.03.15. 15:05

Három a magyar igazság, három helyszínen emlékeztek a vépiek

Amikor a Nemzeti dal először elhangzott, mi, magyarok már régóta talpon voltunk - hallhattuk a vépi megemlékezésen. A kisvárosban koszorúzás, a helyi értékek bemutatása és a drámacsoport előadása tette teljessé az ünnepet.

Budai Dávid

Három a magyar igazság, három helyszínen emlékeztek meg Vépen az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról. Ahogyan Kovács Péter, a település polgármestere ünnepi beszédében fogalmazott: Elindultunk az értékek útján a templomkertből, ahol a régi templomunk, a műemlékeink, a szobraink állnak, megálltunk útközben a kiállítótérben, ahol a helyi művészeink mutatták be munkáikat, és elértünk ide, ahol a jövő értékeit látom, hiszen a gyerekek ünnepi műsora a jövőbe ad bizalmat.

A szemerkélő esőben délelőtt tíz órakor több mint százan gyűltek össze a templom melletti kopjafánál, ahonnan a koszorúzást követően hosszú tömött sorokban vonultak a megemlékezők a művelődési ház mellett található kiállítótérbe, ahol a helyi alkotók műveiből rendeztek kiállítást. Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: a hungarikumtörvény révén fontos építkezésbe kezdtek helyi, megyei és országos összefogással. A Vas megyei értéktárban már 62 megyei értéket tartanak nyilván. Az értékpiramis megingathatatlan alapját, a vépiekhez hasonló, lelkes, összetartó és kincseikre büszke közösségek alkotják.

Miután az ünneplő tömeg elfoglalta helyét a művelődési házban, a Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola drámacsoportjának  ünnepi műsora következett, amit Szabó Eszter rendezett. A műsorban a 12 pont és a Nemzeti dal mellett az esernyők is komoly szerephez jutottak.

Nem véletlenül, hiszen 168 évvel ezelőtt is esett az eső, ahogyan el is hangzott: „Lehet, hogy egy óra múlva golyók hullanak ránk eső helyett, hát akkor elfutunk-e?"

Kovács Péter ünnepi beszédében hangsúlyozta: Petőfi Nemzeti dala után bő másfél évszázaddal is úgy érezzük, a beszéd helyett a cselekvés órája jött el. - 1848 március 15-e nem kezdete volt valaminek, hanem természetes folytatása a reformkornak. A forradalom heve nem váratlanul ragadott el minket. Amikor a Nemzeti dal először elhangzott, mi már régóta talpon voltunk – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!