Évforduló

2019.06.24. 11:30

A 11-es huszárezredre emlékeztek Szombathelyen

Az első világháborús balamutowkai csata évfordulóján vasárnap az egykor Szombathelyen állomásozó 11-es huszárezredre emlékező napot tartottak a laktanyában.

Tersztyánszky Krisztina

Ulyana Bogdanska bolgár nagykövet asszony is megtisztelte jelenlétével az emléknapot Fotó: Horváth Balázs

A látványos megemlékezésen a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjain kívül részt vettek a Vasi K.u.K. Matrózok, valamint a soproni és az ausztriai Nikitschről érkezett katonai hagyományőrző csoportok is.

A Huszárok az I. világháborúban című kiállítást, amely Kelemen Csaba Tamás jóvoltából kerülhetett a nyilvánosság elé, Kovács Jenő, az Apáczai Alapítvány elnöke nyitotta meg. A hirtelen lezúduló eső miatt a vendégek a huszáremlékmű helyett az épületben lévő emléktáblánál koszorúztak. Dr. Puskás Tivadar polgármester kiemelte, hogy a huszár fogalma, csakúgy, mint a félezer éven át sikeres huszár harcmodor, speciálisan magyar sajátosság. Majthényi László megyei közgyűlési elnök pedig egyebek közt huszár és ló öszszetartozásáról beszélt.

Ulyana Bogdanska bolgár nagykövet asszony is megtisztelte jelenlétével az emléknapot Fotó: Horváth Balázs

A rendezvény vendége volt Ulyana Bogdanska bolgár nagykövet asszony is, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta: nemzeteink baráti kapcsolatában ez az ünnepség a régmúlt időkbe röpít minket vissza, amikor I. Ferdinánd bolgár fejedelem és fiai, Borisz és Kirill herceg sorsa összefonódott ezzel a történelmi helylyel és a 11. huszárezreddel.

Egyúttal tolmácsolta II. Simeonnak, Ferdinánd unokájának üdvözletét, aki nem tudott jelen lenni az ünnepségen. A koszorúzások után a nagykövet kérdésre válaszolva elmondta: Simeon Saxe-Coburg-Gotha, Bulgária utolsó cárja spanyolországi száműzetéséből visszatérve 2001-ben jobbközép pártot alapított, és a nép bizalmát élvezve négy éven át Bulgária miniszterelnöke volt. A rendezvényen még szorosabbra fűződtek a 11-es huszárezred nevét viselő magyar és osztrák egyesületek közötti baráti szálak, az egyik osztrák hagyományőrző pedig Sándor Habsburg Lothringen üdvözletét olvasta fel.

 

Az alkalomra mintegy negyven huszár leszármazott fogadta el a meghívást. Érkeztek a Szombathely környéki településekről, de még Badacsonytomajból is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!