Ismét elmosta az utat a víz

2019.08.29. 07:00

Kőmíves Kelemenéhez hasonló az útépítők munkája Velemben

Több mint 35 centiméter mély árkot vájt a múlt szombat esti nagy eső a Pókaföldi utca felületébe, az út már szinte terepjáróval is járhatatlan – panaszolta Reményi Tibor olvasónk, aki az utca felső végében lakik.

Tersztyánszky Krisztina

Reményi Tibor mutatja, hogy a Pókaföldi utca még rosszabb lett, mint volt azelőtt Fotó: Szendi Péter

Egy hónapon belül már másodszor jártunk a helyszínen, előzőleg július végén támadt a kőszeg-hegyaljai településre irtózatos zápor és jégeső. Múlt szombaton, amikor Szombathelyen is visszafordították a karneváli menetet, megint Velem kapta a legtöbbet a viharból. A helyiek szerint másfél óráig zuhogott, ezalatt 65 milliméter csapadék zúdult a falura. Panaszosunk megmutatta, hogy a Pókaföldi utca még rosszabb lett, mint azelőtt, pedig pár nappal korábban töltötték fel kőzúzalékkal. A leömlő víz 30-35 centi mély árkot vájt az út közepébe, kimosva a frissen odahordott kavicsot.

– Beleölik a milliókat, és mégsem lehet rajta autóval közlekedni – bosszankodik a 79 éves, egyedül élő férfi. Az utcában ő az egyetlen állandó lakó, de összesen hét ház van s vagy öt telek, melyeken lassan beérik a gesztenye, és jönnek majd a tulajdonosok. A probléma már legalább tizenöt éve változatlan, csak eddig nem voltak ennyire heves felhőszakadások. Mutatja a kimosott árok mélyén a nagy betondarabokat, téglákat, ezeket még ő építette bele az útba sok éve. Neki mindennap le kell jönnie a faluba a munkája miatt. Még jó, hogy pár éve vett egy használt terepjárót, amit a téli havas napokon akart bevetni. Most viszont, ha fölmenne vele, az autó kereke még jobban felkaparná a zúzalékot. Úgy gondolja, csak a vízelvezető árok létesítése jelenthetne megoldást.

Reményi Tibor mutatja, hogy a Pókaföldi utca még rosszabb lett, mint volt azelőtt Fotó: Szendi Péter

Természetesen Szél József­né polgármester is tud a dologról. Velemben több utca is küzd hasonló problémával, bár az igaz, hogy a Pókaföldi utca a legmeredekebb. – Sajnos ezekben a lejtős, kavicsos utcákban csak annyit tudunk tenni, hogy az eső által lemosott burkolóanyagot visszahordjuk és ledöngöljük minden évben. Ezt a visszapótlást az említett utcában is épp a múlt héten kezdtük el, de az eső közbeszólt, mielőtt befejeztük volna a ledöngölését. A megnövekedett mennyiségű és szélsőséges eloszlású csapadék nem könnyíti meg a dolgunkat, de a jövő héten megint helyreállítjuk, amit most lemosott a vihar – ígéri. Szélné sok útépítő szakemberrel tanácskozott már, de a kavicsos, meredek utcák esetében sajnos nincsen tartós megoldás.

Az utak aszfaltozása és a vízelvezetés megoldása nem akarat és nem is pénz kérdése. Az ugyancsak meredek, cikcakk vonalban haladó Gesztenyés utcában például, amelynek állapota 85 tulajdonost érint, szóba került az aszfaltozás. Ez azonban csak úgy oldható meg a szűk utcában, ha valamennyi tulajdonostól megszerzik a szabványos útburkolathoz és a vízelvezetéshez szükséges területrészt. Erre a polgármester szerint tízéves távlatban sincs esély, és hasonló a helyzet a Pókaföldi utcában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!