Karácsony a falak mögött

2021.12.22. 17:30

A szeretet ünnepe a szombathelyi börtönben

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet a legnagyobb letöltőintézet az országban. A karácsony a falak mögött is karácsony, ilyenkor egy kis ünnepi hangulatot a fogvatartottak is megélhetnek. Teráz Norbert őrnaggyal beszélgettünk.

Tóth Judit

Fotó: © Szendi Péter

A Söptei úti, magas bástyafalakkal körülvett épületegyüttes a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, ahová az ország bármely területéről kerülhet elítélt. Minden végrehajtási fokozattal lehet találkozni, vagyis van fegyház, börtön, fogház, és vannak itt letartóztatott fogvatartottak is. Nők csak elenyésző számban töltik büntetésüket Szombathelyen, fiatalkorúak egyáltalán nincsenek, az ő intézetük Tökölön van. Huszonegy éves korban van a nagykorúsítás, tehát ők csak ezután kerülhetnek a vasi letöltőbe. Túlnyomó többségben a legsúlyosabb büntetési fokozatú fegyházasok vannak, ők a teljes létszám hetven százalékát teszik ki. Előfordul a 20–25 éves szabadságvesztés is, vagy még ennél is több, de nem ez a jellemző. Átlagosan 8–10 évet töltenek itt a fogvatartottak. 

 

Az intézet arra koncentrál, hogy a fogvatartottak büntetésüket hasznosan töltsék le, ezért különböző képzéseket biztosítanak. Ez egyfelől általános iskolai képzést jelent, másfelől két-háromféle szakmaképzést. Munkavégzésbe is sokakat bevonnak: három csarnokban végeznek egyszerű összeszerelő munkát a fogvatartottak, a munkát külső partnerek adják. Új kezdeményezés a magyar nyelv tanulása, erre külföldiek jelentkezhetnek, önkéntes alapon. Heti egy alkalommal másfél órában lehet tanulni, közvetítő nyelv az angol. Jelenleg tizenöten vesznek részt a foglalkozásokon, de idővel szeretnék a létszámot növelni. 

 

– Arra törekszünk, hogy a zárkaközösségekben mindenki tudjon beszélni valakivel a saját anyanyelvén. De fontos szempont, hogy betartsuk az elkülönítési szabályokat, bűntársak, bűntársi csoportok nem találkozhatnak egymással – monda Teráz Norbert, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet osztályvezetője. – Vannak dohányzók, nem dohányzók, nők és férfiak, ők sem kerülhetnek egy zárkába. A különböző kultúrkörök szokásait is tiszteletben kell tartanunk. Az iszlám vallásúaknak például saját Koránjuk van. Az élelmezés során is figyelembe vesszük a szabályokat, szokásokat, az iszlámhívők sertéshúsmentes étrendet kapnak, ezt már a kérelmi lapon, illetve a befogadáskor jelzik. Ramadán idején böjt van, ilyenkor fordított a napirend. A muszlimok ilyenkor nem dolgoznak, nem is esznek napközben, csak vizet isznak. Vallási kegytárgyat is tarthatnak maguknál engedéllyel, például imaszőnyeget. Az azonos vallásúakat megpróbáljuk egy zárkába tenni, így tudják a vallást gyakorolni. 

 

Az intézetnek van saját lelkésze, aki rendszeresen tart szentmisét, ezekre önkéntes alapon lehet jelentkezni. A vallási foglalkozás egy elfoglaltság, amely pozitívan is hathat a fogvatartott személyiségére. Az intézet munkatársai amúgy folyamatosan figyelik a fogvatartottakat. A karácsonyi időszakban is fontos ez, mert ilyenkor a hangulat megváltozhat. Nyilván nehezebb időszak ez a fogvatartottak számára, hiszen szeretteiktől távol vannak. Nehézségek esetén a lelkész, pszichológusok és reintegrációs tisztek is rendelkezésre állnak. 

 

– Minden elhelyezési épületben van karácsonyfa, ezeket a fogvatartottak láthatják, ha mozognak, ha sétálnak, ha szabad levegőre mennek. A díszek elkészítését és a fák feldíszítését is sok esetben ők vállalták. Vannak pingpong­asztalok, csocsóasztalok, kártyajátékok, társasjátékok. Az idén kvízkérdéssort is kiírtunk magyarul, angolul és németül – részletezte az ünnepi készületeket Teráz őrnagy. 

 

Dr. Székely János megyés püspök évek óta bejár a börtönbe, karácsony táján kétszer tart ünnepi misét. Nagyon jó a kapcsolat a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a szombathelyi csoport karácsonyi műsort ad a fogvatartottaknak, a rászoruló elítéltek pedig kisebb ajándékot is kapnak. 

 

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet is nyújt segítséget. A Rum-kastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium felújítását a fogvatartottak végezték el a személyi állományú tagok jelenlétével és segítségével. 

 

Az élelmezés karácsonykor a börtönben is eltér a hétköznapitól, ilyenkor ott is hagyományos ételeket készítenek, például halászlét és bejglit. 

Az intézet a zárt láncú televízióhálózatot teljes mértékben kihasználja arra, hogy vallási és egyéb karácsonyi témájú műsorokat sugározzon. Emellett számos televíziós csatorna is nézhető. A tévénézés alapesetben is fontos hangulati tényező a zárt falak mögött, ünnepek idején ez kiemelten igaz. 

 

A legfontosabb azonban a kapcsolattartás. A koronavírus-járvány miatt most nincs lehetőség a látogatók személyes fogadására, Skype-videóhíváson keresztül viszont megoldhatók a beszélgetések. Ezt a karácsonyi ünnepek alatt – beosztás alapján – folyamatosan biztosítják a fogvatartottaknak. A skype-os kapcsolattartási lehetőséget a járvány kitörése után vezették be, azóta nagy számban veszik igénybe az intézet fogvatartottjai. 

 

Kiemelt képünkön: Dr. Székely János tartott ünnepi misét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!