Évértékelő

2021.12.27. 11:30

Az ipar és a turizmus jövőre is a büki városvezetés fókuszában

Tucatnyi az utóbbi évben zárt és a megvalósítás alatt álló sikeres pályázat, miközben a vírushelyzet átírta nemcsak a turizmus, de Bük város költségvetését, gazdálkodását, működését – összegezte a 2021-es évet Bük polgármestere, dr. Németh Sándor.

Bakos Ágnes

Fotó: Bakos Ágnes

– A legnagyobb a folyamatban lévő beruházások között a fürdőfőtér kialakítása – kezdte a polgármester. Látogatóközpont és új közösségi tér készül a gyógyfürdő előtt, mellett, és fél kilométeres körben számos másik fejlesztést is mutatott dr. Németh Sándor. A nagyszabású Bükfürdő 2021 projekt három elemét sorolta: az önkormányzat része a fejlesztésben a Bükfürdő városrészen a szennyvízátemelő áthelyezése, közben játszóház épül és nyolcszáz adagos termelőkonyhát épít és működtet majd a fürdő. Ehhez kapcsolódva a vendéglátás üzemeltetésére is kitért, hiszen azt a fürdő az idei évtől saját maga végzi és a koronavírus-járvány miatt visszafogott vendégforgalom ellenére is látszik, megérte belevágni, gyakorlatilag az tartotta életben a létesítményt idén. A turizmus visszaesését szemléletesen mutatja, hogy az önkormányzathoz befolyt idegenforgalmi adó 300 millió forint körül alakult „normál” években, ehhez képest 71 millió forint lett 2020-ban, 2021-ben pedig 73 millió forint realizálódott októberig. A város bevételeinek sorában beszélt még az építményadóról, amely, mint fogalmazott „jelentős tétellé vált” a vírushelyzetben. 2020-ban 67,6 millió forint, idén októberig 63,3 millió forint folyt be az önkormányzathoz építményadó- ból. – Az iparűzési adó egyenletes emelkedése biztosította az önkormányzat működését, ha az nem lenne, akkor csak a kötelező feladatokra jutna. 2020-ban és idén is több mint 700 millió forint folyt be az iparűzési adóból Bükön. Az év büki krónikájához és az iparhoz kapcsolódva a Nestlé építkezéseit hangsúlyozta dr. Németh Sándor, hiszen a rendszerváltozás óta az ország legnagyobb élelmiszeripari beruházása kezdődött Bükön az állateledelgyár 50 milliárd forintos bővítésével, amelyet újabb, ezúttal 35 milliárd forintos építkezés követ. 

 

 

A beruházások sorában emlékeztetett a rendelőfelújításra, a szennyvíztisztító telep bővítésére, a Magyar falu programban nyert forrásokra, a kerékpárút-hálózat több etapban megvalósult építkezéseire. – A hálózat a tervezőasztalon összeállt, elemenként, ahogy van rá forrás, úgy zajlik a megvalósítás, különböző pénzügyi források felhasználásával – fűzte hozzá Bük bicikliút-­építéseihez. Persze nemcsak a kerékpárút-hálózat fejlesztése a kitűzött cél, számos tervvel vág neki a 2022-es évnek a büki önkormányzat. Régi terv például komposztálótelep kialakítása a hulladékudvar mellé, lehet, hogy ez hamarosan realizálódhat, hiszen az úgynevezett TOP-forrásoknál lehet ilyen kiírás. 

 

 

A további beruházásokat, a nagyszabású és a kisebb tervek realizálását a vírushelyzet is alakíthatja, alakítja majd Bükön, az viszont biztos: ahogy az elmúlt időben, 2022-ben is számít Bük „mindkét lábára”, az iparra és a turizmusra. 

 

 

Kiemelt képünkön: Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere mutatta, hogyan halad a legnagyobb beruházás a városban 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!