Jótékonyság

2021.12.23. 13:57

Fogvatartottak újították fel a rumi gyermekotthont - fotók

Fogvatartottak és a büntetés-végrehajtásban dolgozó személyi állomány tagjai újították fel a rumi gyermekotthont. Az épület belül teljesen megszépült, új bútorokkal rendezték be, sőt a körbekerítését is meg tudták oldani. A példaértékű segítő akcióhoz a Szombathelyi Erdészeti Zrt. is csatlakozott. Az összefogásnak köszönhetően a rumi intézménynek egy fillérjébe sem került a nagyszabású felújítás.

Ttóth Judit

Ajándékokkal is meglepték a gyerekeket

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

 Boldog pedagógusok, nevelők és még boldogabb gyerekek fogadták azokat, akik a felújított rumi gyermekotthon átadására érkeztek. Dr. Kozma Ákos ombudsman köszöntőjében kiemelte, hogy az épület felújításával egy karácsonyi csoda vált valóra, ezt muszáj megünnepelni. 

 

– Egy nyári, előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzés során a kollégáimmal együtt azzal szembesültünk, hogy ebben a különleges gyermekotthonban vannak hiányosságok. Ekkor döntöttük el, hogy próbálunk segíteni. Az első szóra az ügyünk mellé állt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága dr. Tóth Tamás parancsnok vezetésével. Segítő kezet nyújtott a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója, Bugán József és több munkatársa is. A két szervezet vállalta, hogy karácsonyig elvégzi a szükséges felújítási munkákat. Most itt állunk egy megszépült környezetben, mert megtörtént ez a csoda, és sokunk álma valóra vált. Az épület teljes egészében megújult, új bútorokkal rendezték be, s a gyermekotthon körbekerítése is megvalósult, ami szintén nagyon fontos feladat volt. És mindez alig két hét leforgása alatt történt. Mi ez, ha nem csoda? Én csak azt kívánom, hogy sok ilyen sikeres összefogással találkozzunk a jövőben – fogalmazott dr. Kozma Ákos. 

 

 

 

Az ombudsman azt is hozzátette, a fogvatartottak és a büntetés-végrehajtásban dolgozó személyi állomány tagjai közösen végezték el a munkálatokat. Ez egy példaértékű kezdeményezés volt, amely rendkívül nemes célt szolgált. Farsang Tamás ezredes, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese kiemelte, hogy a fogvatartottak társadalomba való visszaillesztése fontos feladata a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának és valamennyi intézetének. Reményeik szerint az ehhez hasonló, jótékony célú munkák segítik ezt a visszailleszkedési folyamatot. – Mikulás napján indult a munka, amit december 20-ára be is fejeztek. 

 

Tíz fogvatartott dolgozott itt, pontosan 1007 munkaórában, de azt is fontos hangsúlyozni, hogy besegítettek azok a kollégáink is, akik valamilyen szaktudással rendelkeznek. Így gördülékenyen ment a munka. Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója az ünnepi átadón arról beszélt, hogy szükség esetén továbbra is segítik az intézményt. 

 

– Az erdészet minden évben támogatja a rászorulókat valamilyen módon, az idén tényleg egy igazi karácsonyi csodába csöppentünk valamennyi munkatársammal együtt – mondta az erdészet vezetője. Szabó Anita, a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola vezetője megköszönte a nagyszabású összefogást. 

 

– Soha ekkora figyelmet nem kaptunk, megyei gyermekotthonainkban soha ilyen mértékű komplex felújítás nem történt. Nagyon megható volt bejárni a megújult épületet, hiszen gyönyörű környezetet teremtettek a gyerekeknek és az itt dolgozó kollégáknak is. Fontosnak tartom, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét a gyermekotthonokban élőkre, azt hiszem, ez most megvalósult – összegzett a vezető. Az ünnepi átadón a Rumkastély Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe járó gyerekek – az otthon lakói – adtak karácsonyi műsort, szavaltak és énekeltek. Ezután eljött a várva várt pillanat, az ajándékok átadása és kibontása. Volt belőlük elég, így mindenkinek jutott ajándékból is, boldogságból, sőt örömkönnyekből is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!