Igényes, egyedi ajándékok

2021.12.13. 17:30

Hetedik éve rendezik meg a képző- és iparművészek vásárát a Szombathelyi Képtárban

A karácsonyi készülődés helyszínévé vált a hét végén ismét a Szombathelyi Képtár. Az intézmény hetedik éve rendezi meg a képző- és iparművészek karácsonyi vásárát.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: © Szendi Péter

A Savaria Múzeum hívására több mint harminc alkotó hozta el festményeit, kézműves termékeit. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap iparművészeti kollégiuma támogatta, így a belépésért és a workshopok többségéért sem kellett fizetniük a látogatóknak. Akik eljöttek a vásárra, a Képtár állandó kiállításait is térítésmentesen megnézhették. 

 

 

A pultoknál számos jól ismert arccal találkozhatott az igényes, egyedi ajándéktárgyak után kutató vásárló. A legtöbben különböző alapanyagokból készült kézműves ékszereket hoztak, de akadt a kínálatban egyedi formálású kerámia, textil, játékszer, notesz és számos ünnepi dekorációs kellék. Úgy látszott, hogy felnőtt egy szinte teljesen új kézműves nemzedék, rengeteg kreatív ötlettel és ügyességgel megáldva. A teljesség igénye nélkül említhetjük a pontozásos, mandalafestési technikával dolgozó Horváth Katalint, vagy Bokor Pannát, aki ugyanezzel a technikával kidobásra szánt bakelitlemezekből alkot például faliórákat. De szólhatnánk Mittli Éva klinikai szakpszichológusról, aki ovisoknak szóló foglalkoztató kártyacsomagjait mutatta be, vagy Schützenhoffer-Kovács Beatrixról, aki gyapjúfilc lakásdekorációkat hozott a vásárra. Mesemondással is szórakoztatta a vásározókat Kőszegi-Arbeiter Anita, aki már a hetedik mesekönyvét adta ki magánkiadásban. Van köztük olyan, amelyikben Vas megye címerállata, a strucc mutatja be Savaria nevezetességeit, és olyan is, amelyik kalandválasztós, azaz minden fejezet végén az olvasó dönt, hogy melyik változatban szeretné tovább fűzni a mese fonalát. Az alkotók zöme az interneten keresztül értékesíti termékeit. De itt volt a Kézfogás a Gyermekekért Egyesület képviselője is, aki elmondta, hogy a tagság által készített kézműves termékek árából speciális gyermekintézményeket támogatnak. A WestWerk Egyesület ehető festékekkel volt jelen. Baki Orsolya, a civil szervezet és a házigazda részéről egyaránt megfogalmazta: jó lenne, ha több kulturális egyesület részt venne a vásáron. Szemet gyönyörködtető látványt nyújtott Henc Krisztina manófaluja, Kapy Ancsa bolondosan vidám, színes festményei, Németh Gyöngyi nyugtató, tisztaságérzetet keltő növényes akvarelljei és zenész portréi. Sok alkotónál megjelent a környezettudatosság, az újrahasznosítás igénye. Csodás ünnepi tartók készültek üres konzervdobozból, bájos figurák maradék fél kesztyűből. A legfiatalabb vásározó a kilenc­éves Szántó Lili Emma volt, aki beton mécsestartókat és makramé karácsonyi díszeket kínált eladásra. 

 

 

Az érdeklődésről megoszlottak a vélemények: volt, aki megtalálta a számítását, míg mások szinte semmit nem adtak el a két nap alatt. A lukácsházi Bakula Márta, aki természetes alapanyagokból készült karácsonyfadíszeket árult, úgy fogalmazott: minden kézműves örül az olyan alkalmaknak, ahol megmutathatja magát. 

 

 

A szervezők ajándékkészítési lehetőséget is kínáltak. A különféle workshopok iránt nagy volt az érdeklődés. Vasárnap délelőtt gyerekek és felnőttek sokasága hajolt füzetnagyságú üveglapok fölé, hogy a színek telítettségével és a formákkal kísérletezzen Ábel Tamás üvegművész workshopja keretében. A harmincesztendős Tamás Szombathelyre egy közös kiállítás kapcsán kapott meghívást, aminek szívesen tett eleget, mert örült, hogy élményt adhat a munkájára kíváncsi embereknek. Örömmel újságolta, hogy egyedi kézműves technikával készült, a színek és fénytörések játékával gyönyörködtető képeire és szobraira épp az utóbbi hetekben figyeltek fel Amerikában. Egy időben volt kiállítása a manhattani Haller Galériában és a New York-i ékszerhéten, amivel régi álma teljesült. 

 

 

Ugyancsak nagy sikerük volt a Czömpöly Eleonóra cukrászmester által vezetett muffindíszítő és szaloncukorkészítő workshopoknak – az utóbbiból a túljelentkezés miatt több alkalmat kellett tartani a tervezettnél.  

 

Kiemelt képünkön: Ábel Tamás üvegművész (balról, fehér pólóban) workshopján gyerekek és felnőttek ismerkedtek az üvegfestés szépségével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!