Borszentelési ünnepség

2021.12.28. 11:30

János-napi borszentelés Vasszécsenyben - Tiszteletbeli taggá fogadták Merkli Ferenc plébánost

TK

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje tegnap a Nagyboldogasszony-templomban tartotta János-napi boráldási ünnepségét. Pammer István, a lovagrend elnöke szerint az országban a rend több helyen tartja a hagyományt, így például Békéscsabán, Szegeden, Tokajban. A vasszécsenyi rendezvényre az elnökség és a Vas Megyei Régió, valamint a Lukácsházi és az Oszkói lovagi szék tagjai hozták el boraikat. 

 

A hagyomány szerint a megszentelt palackok tartalmát hazatérve visszaöntik a hordókba, vagy kívülről rálocsolják azokra. A templomi szertartáson Merkli Ferenc atya felidézte a legfiatalabb apostol, evangélista János történetét, akit ma a bor védőszentjeként tisztelünk. János száműzetésbe került és szép kort ért meg. Vele történt meg az eset, hogy egy pogány főpap azt mondta neki: csak akkor hisz Krisztusban, ha János mérgezett bort iszik, és az nem árt neki. Így is történt: az apostol megáldotta a neki adott bort, megitta és semmi baja nem lett. A pogányok a látottak alapján megkeresztelkedtek. Ide vezethető vissza, hogy Jánost boros kehellyel és kígyóval szokták ábrázolni, a bor ugyanis, ha buzgó imával veszi magához az ember, sokféle bajra gyógyír. 

 

A szertartás zárásaként a borlovagrend tiszteletbeli tagjává fogadta Merkli Ferenc plébánost, aki szoros kapcsolatot ápol a renddel, s kiadványukba is ő írta az egyház és a bor kapcsolatáról szóló fejezetet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!