A csillagászati tél kezdete

2021.12.19. 14:00

Jön az év leghosszabb éjszakája!

December 21-én 16:59 perckor a Föld forgástengelye eléri az évi legnagyobb hajlásszögét a Naphoz képest. Ezt követően az északi féltekén a Nap délről észak felé kezd mozogni az égbolton, azaz: újra hosszabbodnak majd a nappalok.

VN

Forrás: VN-archív

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szeptember 21-én kedden 15:56, másnap pedig 15:57 perckor nyugszik majd le a nap. A téli napforduló idén december 21-én 16:59 percre datálható, ez az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Technikailag a téli napforduló idején, a Nap közvetlenül a Baktérítő fölött delel. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad, utána pedig délről észak felé kezd mozogni, amely az év legrövidebb nappalát – egyben a leghosszabb éjszakáját – adja.

 

Szimbolikusan pedig ez az a pillanat, amikor a fény győz a sötétség felett. A téli napforduló az északi féltekén, ahol Magyarország is található, a csillagászati tél kezdetét jelenti, de innentől kezdve, ha csak lassan is, de egyre hosszabbodnak a nappalok.

 

Az ősi magyarság egyik legnagyobb ünnepe is a téli napforduló, vagy ahogyan akkor hívták a Karacsun volt. A mai napig több néphagyomány kötődik hozzá, bizonyos kultúrákban a megújulás és az újjászületés jelképe is ez a pillanat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!