Adomány

2021.12.06. 13:20

Váltsuk meg együtt Szent Márton köpenyét! A karitász ünnepi akciója személyre szól

Folyamatosan gyűlnek az adományok a Szombathelyi Egyházmegye plébániáin. Az alap­élelmiszerekkel, játékokkal, édességekkel, értékes forintokkal együtt sok kedves gondolat, kívánság is kerül a kosarakba. A karitász önkéntesei mindezekből aztán személyre szóló ajándékot készítenek.

Cseh-Egyed Bernadett

20211204 Horváth Györgyné Zita, Pék Istvánné Ági, Szombathelyi Karitász adventi gyűjtésre buzdít, SzombathelyCseh Gábor, CSG, Vas Népe

20211204 Horváth Györgyné Zita, Pék Istvánné Ági, Szombathelyi Karitász adventi gyűjtésre buzdít, SzombathelyCseh Gábor, CSG, Vas Népe

 Kiemelt képünkön: Horváth Györgyné Zita és Pék Istvánné Ági csomagol– A karitász asszonyai mindenkit ismernek. Tudják, ki nem ehet édességet a cukra miatt, melyik – többgyermekes – családban van szükség több csokira. Figyelembe veszik, hogy ki főz, s ki az, akinek csak útban lenne három kiló száraztészta – ezt már Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetője mondja. Szívesen fogadják és célba juttatják a cipősdobozokat, de az országos akcióval ellentétben nekik nem ez a fő profiljuk. A Váltsuk meg Szent Márton köpenyét! program annál jóval személyesebb. – Mi nem csomagot osztunk, hanem ajándékozunk. Korábban ünnepi teadélutánon adtuk át az adományokból összeállított meglepetéseket, a járvány miatt most személyesen – a plébánosokkal – juttatjuk célba őket. Ahogy Jézus meglátogatott bennünket karácsonykor, úgy mi is meglátogatjuk a rászorulókat. Most még inkább fontos, hogy mindenkire rányissuk az ajtót – fogalmaz. Aztán arról mesél, önkéntesei mekkora érzékenységgel ismerik fel a problémákat: ha kell, segítséget hívnak a tüzelő aprításához, vacsorát főznek, gyermekre vigyáznak, kiváltják a gyógyszereket, vagy éppen takarítanak. Ilyenkor, decemberben pedig még nagyobb figyelmet és kis ajándékot is kapnak jóvoltukból az idősek és a rászorulók. December első napjait írjuk, amikor egy hétköznap kora reggeli órában találkozunk Pék Istvánné Ágival és Horváth Györgyné Zitával a Szombathelyi Szőlősi Jézus Szíve-templomban. Éppen a Szent Márton kosarában található adományokat rendezik: az egyik zacskóból kikandikál az olajosflakon, a másikban összecsengenek a szaloncukrok papírjai, a harmadikban tea, liszt és cukor lapul. Évek óta hagyomány, hogy a Katolikus Karitász a hivatalos, országos adventi adománygyűjtő akciója mellett a Szombathelyi Egyházmegyében meghirdeti a Váltsuk meg Szent Márton köpenyét! elnevezésű kezdeményezését.

– Napról napra gyűlnek az adományok, de tapasztalataink szerint az ünnepekhez közeledve jönnek majd többen – jegyzik meg a karitász önkéntesei. A járványra való tekintettel ezúttal pénzadományt gyűjtő gömböt is kihelyeztek, így az is eljuttathatja felajánlását, akinek a vásárlás nehézségekbe ütközik. A kosarakba pedig tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, édességet, használható játékokat és könyveket, apró ajándéktárgyakat várnak december 16-áig. Karácsony előtt mindent célba juttatnak.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász mintegy 52 ezer családdal tartja folyamatosan a kapcsolatot, közöttük vannak betegek, nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelők, frissen szült és segítségre szoruló kismamák egy­aránt.

Kiemelt képünkön: Horváth Györgyné Zita és Pék Istvánné Ági csomagol

Ezek is érdekelhetik