Adomány

2021.12.06. 13:20

Váltsuk meg együtt Szent Márton köpenyét! A karitász ünnepi akciója személyre szól

Folyamatosan gyűlnek az adományok a Szombathelyi Egyházmegye plébániáin. Az alap­élelmiszerekkel, játékokkal, édességekkel, értékes forintokkal együtt sok kedves gondolat, kívánság is kerül a kosarakba. A karitász önkéntesei mindezekből aztán személyre szóló ajándékot készítenek.

Cseh-Egyed Bernadett

20211204 Horváth Györgyné Zita, Pék Istvánné Ági, Szombathelyi Karitász adventi gyűjtésre buzdít, SzombathelyCseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

 Kiemelt képünkön: Horváth Györgyné Zita és Pék Istvánné Ági csomagol– A karitász asszonyai mindenkit ismernek. Tudják, ki nem ehet édességet a cukra miatt, melyik – többgyermekes – családban van szükség több csokira. Figyelembe veszik, hogy ki főz, s ki az, akinek csak útban lenne három kiló száraztészta – ezt már Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetője mondja. Szívesen fogadják és célba juttatják a cipősdobozokat, de az országos akcióval ellentétben nekik nem ez a fő profiljuk. A Váltsuk meg Szent Márton köpenyét! program annál jóval személyesebb. – Mi nem csomagot osztunk, hanem ajándékozunk. Korábban ünnepi teadélutánon adtuk át az adományokból összeállított meglepetéseket, a járvány miatt most személyesen – a plébánosokkal – juttatjuk célba őket. Ahogy Jézus meglátogatott bennünket karácsonykor, úgy mi is meglátogatjuk a rászorulókat. Most még inkább fontos, hogy mindenkire rányissuk az ajtót – fogalmaz. Aztán arról mesél, önkéntesei mekkora érzékenységgel ismerik fel a problémákat: ha kell, segítséget hívnak a tüzelő aprításához, vacsorát főznek, gyermekre vigyáznak, kiváltják a gyógyszereket, vagy éppen takarítanak. Ilyenkor, decemberben pedig még nagyobb figyelmet és kis ajándékot is kapnak jóvoltukból az idősek és a rászorulók. December első napjait írjuk, amikor egy hétköznap kora reggeli órában találkozunk Pék Istvánné Ágival és Horváth Györgyné Zitával a Szombathelyi Szőlősi Jézus Szíve-templomban. Éppen a Szent Márton kosarában található adományokat rendezik: az egyik zacskóból kikandikál az olajosflakon, a másikban összecsengenek a szaloncukrok papírjai, a harmadikban tea, liszt és cukor lapul. Évek óta hagyomány, hogy a Katolikus Karitász a hivatalos, országos adventi adománygyűjtő akciója mellett a Szombathelyi Egyházmegyében meghirdeti a Váltsuk meg Szent Márton köpenyét! elnevezésű kezdeményezését.

– Napról napra gyűlnek az adományok, de tapasztalataink szerint az ünnepekhez közeledve jönnek majd többen – jegyzik meg a karitász önkéntesei. A járványra való tekintettel ezúttal pénzadományt gyűjtő gömböt is kihelyeztek, így az is eljuttathatja felajánlását, akinek a vásárlás nehézségekbe ütközik. A kosarakba pedig tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, édességet, használható játékokat és könyveket, apró ajándéktárgyakat várnak december 16-áig. Karácsony előtt mindent célba juttatnak.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász mintegy 52 ezer családdal tartja folyamatosan a kapcsolatot, közöttük vannak betegek, nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelők, frissen szült és segítségre szoruló kismamák egy­aránt.

Kiemelt képünkön: Horváth Györgyné Zita és Pék Istvánné Ági csomagol

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!