Tűzijáték

2021.12.30. 07:00

Van sercegő, szikrázó, pörgő és olyan is, ami robban - Szombathelyi árusoknál érdeklődtünk

Az óév hangos, zajos búcsúztatása nem mai szokás. Régen kereplővel űzték el az előző évet, ma trombitálunk, durrogtatunk. Több tucat különböző eszközből választhatnak azok, akik tűzijátékkal szeretnék köszönteni az új évet.

Gyöngyössy Péter

Barabás Gábor eladó rakétacsomagot mutat a vevőknek. Ezek egyesével indíthatók

Fotó: © Szendi Péter

A szilveszteri tűzijátékokat december 28-a és 31-e között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken. Szombathelyen nyolc ilyen hely van. Szerda délelőtt az egyik áruházlánc szombathelyi boltjánál felállított pavilonnál is nagy volt a forgalom. Barabás Gábor eladótól megtudtuk, hogy a gyerekeknek leginkább a kevésbé zajos, inkább földi eff ekteket produkáló, sercegő, szikrázó, tűzijátékokat viszik. Van olyan termék, amiben 6-8-féle játék van, ez háromezer forint. 

 

Külön kategóriát képeznek a rakétacsomagok. Ezeket egyesével lehet elindítani. Kalibertől függően négy-tizennégyezer forint az áruk. Egyre népszerűbbek a bombettatelepek, melyek több lövést adnak le egymás után, akár egy komplett tűzijátékot is lebonyolítanak. Ezek között is akadnak kis és nagy kaliberűek kevesebb és több lövésszámot produkálók. Ezek akár 30-40 méter magasra is fellőnek. A legkisebbek 800 forintba kerülnek, de leginkább három-ötvenezer forintra rúg az áruk. 

 

Barabás Gábor azt is elmondta, hogy főleg a középkategóriás telepeket viszik. Ötezer forintért 25 lövéseset, tizenkétezerért 65 lövéseset is lehet kapni. 140 lövés, másfél perc gyönyörűség – 26 ezerért. 

Rácz Martin egy James bomb nevű bombettatelepet hozott elő

Forrás: © Szendi Péter

Varga Gábor a két fia kedvéért vásárolt tűzijátékot. Szombathelyen, az Oladi lakótelepen több család együtt szokott lemenni tűzijátékozni a ház előtt levő füves placcra. Tízezer forintot szánt erre a projektre. A húszéves Németh Szandra nagyobb társasággal készül az ünnepre. A párja szüleinél idén is lesznek húszan. Rendszeresen szoktak rendezni tűzijátékot. Most is vettek varázslepkét, ami a földön pörög és szikrázik, vettek bogyókat, amelyek pattogva durrognak – és vettek egy 180 lövéses telepet is.

 

 Egy másik árusítóhelyen Rácz Martintól megtudtuk, hogy már elfogyott az akciós termékük, egy telepes csomag, de még van Katyusa, ami ötven minirakétát lő ki, de van olyan is, amelyik tizenhat látványos lövést ad le. Vitték a „pattogó egeret” és a „sárkánytojást” is. Kiss Balázs Bucsuból érkezett. A gyerekeknek szoktak rendezni tűzijátékot. Kisebb családi összejövetel lesz náluk. Sokféle eszközt válogatott össze. Vagy hat csomag római gyertyát, ördögpatronokat, a levegőben pörgő ufót, sárkánytojást, minivulkánt. Általában 15–20 ezer forintot szokott tűzijátékra költeni, náluk ez a hagyomány. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!