Boldogságtérkép

2022.01.05. 20:00

A fiatalok a legboldogabbak - Vas megye ezúttal a harmadik legjobb eredménnyel zárt az országban

A magas átlagkereset és a pénzügyi biztonság nem feltétlenül jár kéz a kézben – derül ki a legújabb boldogság­térképes felmérésből, ahogyan az is, hogy aki fiatal és tanult, az jellemzően boldogabbnak érzi magát az átlagnál.

Budai Dávid

A boldogság egy olyan pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely azért nehezen megfogható, mert mindenkinek mást jelent. A tudósok, szakemberek mégis rendre kísérletet tesznek arra, hogy megfejtsék a boldogság titkát, de keresik a választ arra is, hogy ki mennyire érzi magát boldognak. 

 

 

Az ELTE Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja minden évben elkészíti Magyarország boldogságtérképét, ezt 2020. április 1. és 2021. március 15. között is megtették. A kutatás eredménye az lett, hogy 2021-ben Szombathelyen mérték a legmagasabb jóllétszintet a megyeszékhelyek közül, így tavaly 2018 után ismét Szombathely lett Magyarország legboldogabb városa. 

 

 

Most a Pénzcentrum is el­készítette saját, nem reprezentatív felmérését, ahol me­gyei bontásban határozták meg a boldogság mértékét, ám ezen a listán Vas megye már éppen csak felfért a dobogóra Veszprém és Pest után. A kutatásban a válaszadóknak nemcsak az általános boldogságuk mértékéről kellett nyilatkozniuk, de anyagi helyzetükkel, munkájukkal, társas kapcsolataikkal vagy éppen az egészségi állapotukkal való elégedettségüket is meg kellet határozni egy 1-től 10-ig terjedő skálán: az egyes azt jelenti, hogy egyáltalán nem, a tízes pedig azt, hogy maximálisan. A felmérésből kiderült, hogy legboldogabbnak a 25 év alatti fiatalok érzik magukat, a foglalkozást tekintve pedig a vállalkozók. Magasra értékelték a boldogságszintjüket a háromgyermekesek és a házasok is. Pénzügyek terén is a fiatalok a legelégedettebbek, azok, akik tanulnak, akiknek PhD végzettségük van, és ezúttal is azok, akik Veszprémben élnek (ebben a kategóriában Vas megye már a második). A sokszor emlegetett Győr-Moson-Sopron megyei jólét csak a hatodik helyre volt elég, vagyis az átlagkeresettel foglalkozó felmérések – melyek szerint a fővárosban és a legnyugatibb megyékben élnek a legjobban az emberek – nem tükrözik pontosan az anyagi biztonság­érzetünket. 

 

 

Érdemes még megnézni ennél a kérdésnél a családosok sorrendjét is. A legjobb helyzetben a háromgyermekesek érzik magukat, majd a kétgyermekesek, és csak utánuk jönnek a gyermektelenek. Itt valószínűleg a családosoknak járó adókedvezmények nyomtak sokat a latba. A társas kapcsolatok esetében a házasok és a háromgyermekesek érzik leginkább boldognak magukat. Összefésültük az adatokat, hátha megkapjuk a boldogság receptjét: ezek szerint egy tanult, Veszprémben élő háromgyermekes fiatal vállalkozónál nincs ma boldogabb ember Magyarországon. Mi azonban mégis azt gondoljuk, a boldogság legnagyobbrészt tőlünk függ, hiszen bárki érezheti magát jól a bőrében. 

 

A boldogság elégedettséget jelent. Amikor az ember elégedett az egészségével, a táplálkozásával, a barátaival, a pénzével vagy az ellenségeivel. Én százszázalékosan elégedett vagyok mindennel, ezért boldog vagyok. Dr. Abdel Hameed (orvos) 

 

Számomra az a boldogság, amikor arra tudok koncentrálni, ami igazán fontos az életben, legyen az bármilyen apróság, a negatív dolgokat elengedem. Most könnyű dolgom van, a kisfiammal minden nap egy újabb meglepetés. 

Gáspár Eszter (műsorvezető) 

 

Magánemberként az a boldogság, hogy a családommal együtt jó helyen vagyunk a világban, a mun­kában pedig az, amikor egy „vizit” után energiával töltöttek fel a gyerekek, s úgy érzem, sokkal többet adtam, mint kaptam. 

Vass Szilárd (színész/dr. bohóc) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!