Aranyóra

2022.01.16. 15:30

Bababarát ellátás a szombathelyi kórházban - Fontosnak tartják az aranyóra gyakorlatának ismertetését a leendő édesanyákkal

Nem új keletű a bababarát ellátás gyakorlata a megyei kórházban világra jött újszülötteknél – mondja dr. Csákváry Violetta PhD, a csecsemő- és gyermekosztály osztályvezető főorvosa. A közelmúltban egy intézményen belüli megbeszélésen a szülészet-nőgyógyászati osztállyal karöltve lépésről lépésre áttekintették a további terveket.

VN

Dr. Csákváry Violetta azt mondja, nem új keletű a gyakorlat a megyei kórházban világra jött újszülötteknél

Forrás: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

 – Dr. Leiner Frigyes osztályvezető főorvossal kiemelt fontosságúnak tartjuk az aranyóra gyakorlatának ismertetését a leendő édesanyákkal még a várandósság ideje alatt. A szülést követő egy órát, az újszülött életének első óráját nevezzük aranyórának, amit az anya, apa karjaiban együtt tölthet velük, egy családként, meghitt légkörben. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a megszületés és a köldökzsinór átvágása után, amennyiben az anya és az újszülött állapota megengedi, a babát egy órára meztelenül, betakarva az édesanya mellkasára helyezzük. A császármetszéssel világra hozott újszülött pedig az édesapa meztelen mellkasán pihen, a korai bőrkontaktus kialakulását elősegítve – magyarázza dr. Csákváry Violetta. 

 

A kérdésre, hogy miért szükséges a korai bőrkontaktus, azt válaszolja: azért, mert nyugtató hatású az anyára, újszülöttre egyaránt, csökken általa a stresszhormonok szintje, az újszülötteknél mérsékli a sírást, elősegíti a kötődést, ráadásul melegen tartja a babát. Ezenkívül stabilizálja az újszülött légzését, szívműködését, vérnyomását, növeli a vércukorszintjét, és elősegíti, hogy az újszülött bélcsatornájában az anya baktériumai megtelepedjenek. Az újszülött éberebb marad, megtörténik az első szoptatás, az előtej (kolosztrum) segítségével kialakul az első immunizáció, az újszülött szopása már az elején hatékonyabb lesz. 

 

A szopás méhösszehúzódásokat vált ki, ami elősegíti a méhlepény megszületését, és csökkenti a szülés utáni vérzést.

 

 – A természetes úton világra jött és gerincvelői érzéstelenítésben történt császármetszést követően az újszülöttet kétórás életkorban, míg az altatásban történő beavatkozást követően négyórás korban helyezzük a gyermekágyas osztályra az anya mellé, ahol 24 órás együttes elhelyezést – rooming-in ellátást – biztosítunk, és kiemelten hangsúlyozzuk az igény szerinti szoptatás messzemenő előnyeit. Bátorítjuk az anyákat, hogy figyeljék kisbabájuk jelzéseit, mikor áll készen a szopásra – teszi hozzá. 

 

Ezekben a hetekben minden várandós édesanyához eljut a terhesgondozáson, illetve a védőnői hálózat segítségével a dr. Szakáll Orsolya neonatológus által összeállított, szoptatási irányelveket tartalmazó tájékoztató, amely részleteiben ismerteti a korai és kizárólagos anyatejes táplálás előnyeit és módját. Az irányelvek alkalmazásához az osztályukon minden egészségügyi dolgozó felkészítést kap. – Az újszülötteknél kizárólagos anyatejes táplálásra törekszünk, orvosilag indokolt esetekben térünk el ettől. Az igény szerinti szoptatást hangsúlyozzuk, nem a szigorúan meghatározott időpontokhoz ragaszkodunk. 

 

Nyugtató cumi vagy cumisüveg használatát nem támogatjuk. A bababarát ellátás fontos részének tartjuk, hogy a rooming-in ellátásban édesanyjuk mellett tartózkodó újszülötteknek légzésfigyelő készüléket biztosítsunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!