Szervezet

2022.01.05. 11:30

Nem volt könnyű év 2021, de A Pannon Kapu Kulturális Egyesület dolgozói előretekintenek

A koronavírus-járvány terjedése és a korlátozások miatt nem volt könnyű helyzetben az elmúlt esztendőben a Pannon Kapu Kulturális Egyesület sem. A szervezet minden nehézség ellenére a legtöbbet hozta ki a tavalyi évből, két legsikeresebb rendezvénye a Történelmi Napok és a Határon innen és határon túl nemzetiségi napok voltak.

Tóth Judit

A Szerelmesek Fesztiválja mindig sok érdeklődőt vonz Fotó: VN-archív/SZP

Fotó: Szendi Péter

Hrabovszky-Orth Katinka 2018-ban került a Pannon Ka­pu Kulturális Egyesület élére, azóta egy személyben látja el a munkaszervezet vezetését és az elnöki feladatkört. Az egyesületnél öten dolgoznak. 

 

 

– A feladatunk gyermek- és ifjúsági programok, felnőtt színházi előadások, komolyzenei hangversenyek, könnyű­zenei programok, ismeretterjesztő előadások, nemzeti és városi ünnepek és nagyrendezvények – például a Majális, a Szerelmesek Fesztiválja, a Hopplá Fesztivál, a Történelmi Napok, az augusztus 20-i program, a Nemzetiségi Napok, a Zöld Szentgotthárd és a Karácsony határok nélkül – szervezése. Emellett figyelemmel kísérjük és segítjük a civil szervezetek munkáját – mondja a szentgotthárdi kulturális élet főbb elemeiről a vezető. – A csoportjainkat illetően nálunk is igaz az az országos helyzet, hogy a nyugdíjasokra mindig lehet számítani. Sajnos a fiatalok bevonása a közösségi életbe nem egyszerű feladat. Persze mindent megteszünk azért, hogy az iskolás kor­osztályt is bekapcsoljuk a város életébe. A színjátszó csoportunk erre jó példa, hiszen ott a korosztályi összetétel vegyes. Vannak gyerekek, nagyobbacska iskolások, fiatal felnőttek, és itt is képviselteti magát a nyugdíjas korosztály is. 

 

 

A városban számos civil szervezet működik, a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik nagyon sokszínű tevékenységet végző csapat. A Rozmaring tánccsoport lelkes hölgyekből áll, akik minden héten rendületlenül próbálnak és színesítik a város életét. A Galagonya Szívklub egészségvédő kör, amely nemcsak orvosi elő­adásokat, de kirándulásokat és egyéb programokat is szervez. A Békefi Antal Népdalkör tagjai kiegészítik a városi zenei életet, hiszen a Városi Vegyeskar és a Szivárványkórus mellett ők azok, akik kimondottan népdalokkal foglalkoznak. A város nagy büszkesége az egyesület égisze alatt működő fúvószenekar, mely több mint százéves múltra tekint vissza. Az amatőr művészeti csoportok a nyitás óta folyamatosan tudnak próbálni, és a lehetőségekhez mérten minden kulturális programon részt vesznek. 

 

 

– A Covid-járvány egyik leginkább sújtott területe a kulturális ágazat, amelynek dolgozói egyik napról a másikra kerültek nehéz helyzetbe – mondta Hrabovszky-Orth Katinka. – Az újbóli nyitás után a Pannon Kapu Kulturális Egyesület dolgozói minden erejükkel azon munkálkodtak, hogy a város összes rendezvényét megvalósíthassák a szigorításokhoz és az aktuális rendeletekhez igazodva. Az egyik legnehezebb és legmeghatározóbb feladat a védettségi igazolványok ellenőrzése volt, emellett a zenés-táncos rendezvények megvalósítása sem volt egyszerű. 

 

 

A munkaszervezet vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy 2021-ben a két legsikeresebb rendezvény a Történelmi Napok és a teljesen új kezdeményezésű Határon innen és határon túl nemzetiségi napok voltak. Mindkét rendezvényen szép látogatószámuk volt, de még így is kevesebb, mint a Covid előtti időszakban. 

 

 

– A tervek szerint 2022-ben minden hagyományos, eddig már ismert programunkat meg fogjuk valósítani, színesítve új programokkal, új elemekkel – zárta szavait Hrabovszky-­Orth Katinka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!