Sokan éltek a lehetőséggel

2022.01.08. 18:58

Sikeres az oltási akció - A bérbaltavári háziorvosi rendelőben jártunk - fotók

A megye több pontján tartottak oltási akció-hétvégét a háziorvosok: pénteken és szombaton előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül kérhették a betegek a koronavírus elleni vakcinát. Tapasztalataink szerint sokan éltek a lehetőséggel.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Hosszú sorban álltak az oltásra várók szombat délelőtt a mikosszéplaki háziorvosi rendelő előtt. Egy jó órával és egy faluval odébb szintén Dr. Németh Anikó háziorvos fogadta pácienseit. Bérbaltavár közelmúltban megújult rendelőjében sorra adták egymásnak a kilincset a koronavírus elleni vakcináért érkezők. Volt, aki arról mesélt: a Sinopharm második adagját kapja meg pillanatokon belül.  Örül, hogy munkaidőn kívül, hétvégi napon is fel tudja venni a vakcinát. Más azt mondta: az oltási igazolvány végett kérte elsősorban az oltást, amelynek első adagját még december elején megkapta.

 

A 19 éves, Győrben tanuló Rába Róbertet viszont már a harmadik alkalommal oltották. A fiatalember szeret közösségbe járni és náluk az egyetemi oktatás is jelenléti formában zajlik, így biztonságosabbnak és felelősségteljesebbnek érezte, ha él a védőoltás lehetőségével. Az első két alkalommal semmiféle mellékhatást nem tapasztalt, most nem aggódott ez miatt.

 

Bérbaltaváron a lakosság mintegy 80 százaléka oltott. Dr. Németh Anikó úgy látja, akit eddig nem sikerült meggyőzni, azt már nem is tudják rábeszélni az oltás felvételére. Az akció-hétvége megszervezése nem kevés plusz munkát jelentett számukra, úgy tapasztalja, nem hibába dolgoztak: sokan éltek, élnek a lehetőséggel, hiszen az idősek nem tudnak messzire menni, az ingázó fiatalok pedig csak ilyenkor vannak itthon. Ő ezúttal többnyire Pfizer és Janssen vakcinával oltott, a Moderna szombatra elfogyott.

 

Mint ismeretes, januárban minden csütörtöktől szombatig ismét időpontfoglalás nélkül lehet kérni a koronavírus elleni oltást a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben. Emellett minden háziorvos egy péntek-szombaton szintén oltási akciót tart – az előzőek sikerére és a koronavírus omikron variánsa magyarországi megjelenésére tekintettel.

 

Minden tiszteletünk az egészségügyi dolgozóké. Hónapok óta, reggeltől estig dolgoznak. Az, hogy az itt lakók nyolcvan százaléka oltott, nálunk különösen nagy eredmény. A faluban szép számmal élnek romák, és köztudott: ők nehezebben kérnek egészségügyi segítséget – fogalmazott Némethné Beczők Bernadett, Bélbaltavár polgármestere. Búcsúzóul megjegyezte: sokan jönnek, ahogy a korábbiaknak, ennek az akciónak is meglesz az eredménye. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!