Emelkednek a nyugdíjak, jönnek az új rendszámok

2022.01.04. 07:00

Több, az életünket meghatározó változást hoz 2022

Több, az életünket meghatározó változást hozott az új esztendő: februártól hideg élelmiszer is vásárolható SZÉP-kártyával, július 1-jétől bevezetik az új rendszámformátumot, számos rendelkezés a nyug ellátást érinti.

Vas Népe

Februártól hideg élelmiszer is beszerezhető SZÉP-kártyával Fotó: Cseh Gábor

Fotó: Fehér Gábor

Az új esztendőben lezárult a 2009-ben elfogadott, 2014 óta folyó sávos nyugdíjkorhatár- emelés. Ez azt jelenti, hogy az idei évtől az mehet nyugdíjba, aki betöltötte 65. életévét. Marad azonban a Nők 40 program, a nők kedvezményes nyugdíjának feltételei nem változnak 2022-ben. A várható infláció magasabb szintje miatt a költségvetésben tervezett 3 helyett 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. Várhatóan új értékszorzót vezetnek be az idén megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során: ezek legalább 8,5 százalékkal magasabbak lesznek, mint a tavaly alkalmazottak. Az erről szóló kormányrendelet márciusban jelenik meg.

 

A minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedett az új évben, ezáltal több juttatás mértéke is jelentősen nőtt: a GYED például a szülő korábbi jövedelmének 70 százaléka, de maximális összege a minimálbérhez igazodik: plafonja a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, azaz 2022-től ez 280 ezer forintot jelent bruttóban. 

 

 

A diplomás GYED összege az alapképzésben részt vett hallgatóknál a minimálbér 70 százaléka, azaz 140 ezer forint. 

 

 

Újdonság, hogy 2022 februárjától már élelmiszer is vásárolható SZÉP-kártyával május 31-ig. Mivel az alszámlák – szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebek – közötti átjárhatóság 2022. december 31-ig megmarad, ezért valójában mindegyik alszámlával igénybe vehető ez a kedvezmény. 

 

 

2022. július 1-jétől Magyarországon is bevezetik az új rendszámformátumot, amely az eddigi három betű-három szám kombinációt váltja. Az új rendszámon látható lesz az európai zászlót jelképező, kék mezőben 12 ötágú sárga csillag, a fehér H jelzés és Magyarország címere. 

 

 

Az új formátum a latin abc szerinti két betűvel kezdődik (kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs kombinációk), ezután jön a címer, aztán ismét két betű, kötőjel és három szám. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet. Az átállás felmenő rendszerben történik, az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg. 

 

 

Az idei évtől az Európai Unió területén a független kis­üzemi termelők a kis mennyiségben előállított sör és etil-alkohol mellett az egyéb alkoholtartalmú italokra is kedvezményes jövedékiadó­mértéket alkalmazhatnak – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán. A jogosultságot az adókedvezményre a független kisüzemi termelői tanúsítvánnyal kell igazolni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!