Szertartás

2022.01.07. 07:00

Vannak családok, ahol minden évben kérik az áldást vízkeresztkor, az Oladi-lakótelep egyik otthonában jártunk

Január 6-án, vízkereszt napján kezdődik és egészen hamvazószerdáig tart a katolikus hívek házának, lakásának megáldása. Szombathelyen az Oladi-lakótelep egyik otthonában jártunk.

TK

Gál Sándor oladi plébános kér áldást a Hegyi család otthonára Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

A karácsonyi ünnepkör gazdag szertartásokkal veszi körül Jézus születésének ünneplését. A katolikus egyház – tudtuk meg Gál Sándor oladi plébánostól – vízkereszt napján Urunk megjelenését ünnepli. Ekkor történt a napkeleti bölcsek látogatása, amely az egész világ számára nyilvánvalóvá tette a Megváltó megszületését. Az ő személyük mintegy jelképezheti a világ minden népének szóló örömhír átadását, Jézus születését. Ebben az időben a katolikus egyház liturgiájában hangsúlyos szerepet kap a víz megszentelése, illetve a házak, lakások megáldása. 

 

Tegnap a Hegyi családnál voltunk a tanúi ennek a meghitt eseménynek. Sándor atya egy kedves imádság kíséretében megáldotta a lakást és lakóit, a bejárati ajtó fölé pedig krétával felírta a C-M-B betűket és a 2022-es évszámot. Pontosabban csak az évszámot kellett kijavítania, mert a háziasszony a takarításoknál gondosan vigyázott a tavalyi feliratra. A betűk a latin Cristus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus a házat megáldja szavak kezdőbetűit jelölik, bár a népies magyarázat azokat a napkeleti bölcsek névbetűjével, Casparus, Melchior és Ballasarius nevével azonosítja.

 

 

Az atya elmondta: a család számára ez a sajátos ünnep jó alkalom arra, hogy visszaemlékezzen az elmúlt esztendőre, hálaadással mindazon jóért, amelyeket Isten áldásaként megtapasztalt. A szertartás elvégzése nem tömeges, a plébános azokhoz látogat el, akik azt kérik. Hegyi Sándor és felesége például, amióta itt laknak, minden évben kéri az áldást. A látogatás lehetősége nem szorítkozik vízkereszt napjára – vannak falvak, ahol az egész farsangi időben eltart az áldásosztás, és más néphagyományok is társulnak hozzá. 

 

 

Inzsöl Richárd szentpéterfai káplán plébánosa mellett hat határ menti falu lelkipásztori szolgálatát látja el. Elmondja, hogy a házak megáldása régen természetes dolog volt: vízkereszt és hamvazószerda között a pap az összes házat végiglátogatta. Ez a vándorlás egyben azt a hosszú utat is jelképezte, amit a háromkirályok megtettek, amíg a betlehemi jászolra rátaláltak. A házakat, az otthonokat szenteltvízzel hintették meg, amiből egy keveset sokszor elkértek a háziak, hogy azt jószágaik ivóvizébe beleöntsék. Ez a néhány perc számos család számára az egyetlen alkalom volt, amikor a lelkipásztor otthonukba látogatott, ezért ez nagy esemény volt, ekkor fogalmazták meg kéréseiket, kérdéseiket, illetve szokás volt adományt is adni. Ma a hat községben már csak a hívek kérésére megy házhoz a pap, a szokás a német és horvát ajkú falvakban is egyre inkább háttérbe szorul. Jellemzően elsősorban az újonnan épült házakra kérnek áldást az emberek, de van néhány család, ahol minden évben kérik a szertartást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!