Már épül a hiányzó szakasz

2022.02.18. 17:14

Megkezdődött a Szentgotthárdot érintő keleti elkerülő út hiányzó szakaszának megépítése

A nettó 555 millió forintos beruházás a lakosságot és az ipart egyaránt szolgálja.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló projekt célja a szentgotthárdi ipari park közvetlen gyorsforgalmi kapcsolatának biztosítása, és a nemzetközi elérhetőség javítása. A fejlesztés eredményeképpen közvetlen közúti kapcsolat jön létre Szentgotthárd, a település ipari parkja, valamint az M80-as autóút szentgotthárdi külön szintű csomópontja között. A projekt kapcsán Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere kiemelte, hogy olyan záró szakaszhoz érkeztek, amely a város ipari fejlesztése szempontjából rendkívül jelentős mérföldkő.

 

 - A városvezetés 2014-ben már foglalkozott azzal a gondolattal, hogy amennyiben a kettes számú ipari park betelik, hova tudja telepíteni a következőt.  Ezt a mintegy 24 hektáros területet fel fogja értékelni a mostani beruházás, hiszen a hármas számú ipari parknak közvetlen csatlakozása lesz az M80-as gyorsforgalmi útra - mondta a polgármester.

 

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy most került fel az i-re a pont. - A tervezők és a kivitelezők megtalálták azt a legoptimálisabb megoldást, amely a kilencezres város lakosságának és az iparterület forgalmának egyaránt előnyös. A mostani beruházás a település méretéhez képest egy rendkívül jelentős közlekedési fejlesztés, és már most nemzetgazdasági jelentőségű - mondta.

 

Vizi Norbert a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóságának projektiroda-vezetője a nettó 555 millió forintos beruházás műszaki paramétereit részletezte. A fejlesztés eredményeképpen létrejön a közvetlen kapcsolat az ipari park és az M80-as gyorsforgalmi út között.

 

- Előzetesen elkészült egy 190 méteres leágazó szakasz az M80-as gyorsforgalmi útról,  ez jelenleg a mezőgazdasági területek megközelíthetőségét szolgálja. Ennek folytatásaként most mintegy 280 méteres szakasz építésére kerül sor a kormány által biztosított forrásból - mondta a projektvezető.

 

A beruházáshoz kapcsolódik a meglévő közvilágítási hálózat, a vízvezeték, illetve a szennyvízhálózat bővítése, valamint egy felüljáró kiépítése a Rábafüzesi-patak felett a szentgotthárdi bekötő út keresztezésében.

 

A beruházással javul a régió gazdasági versenyképessége, továbbá rövidülnek az elérési idők, ezáltal csökken a környezeti terhelés is. A Szentgotthárdra közlekedőknek 1,2 kilométerrel rövidebb úttal kell majd számolniuk, ha az új szakaszon közelítik meg az ipari parkot, illetve a várost.  

 

A projekt kihívást jelentő része maga a 12 hónapos, viszonylag rövid megvalósítási idő, melyben az egyes részfeladatok – közműépítés, hídépítés, útépítés – munkafolyamatainak precíz összehangolására van szükség.

 

A kivitelező megkezdte a munkaterületen a kivitelezési munkák előkészítését, jelenleg a geodéziai kitűzési, valamint a humuszleszedési munkák vannak folyamatban.

 

A munkálatok várhatóan ez év végén fejeződnek be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!