Jótékonyság

2022.03.10. 11:30

A Vas Népe szerkesztőségében is gyűjtöttünk - A megyében többfelé készülnek menekültek befogadására

Szerdán elvitte a szerkesztőségből egy karitászos kisbusz a Vas Népe munkatársai által a háború elől menekülőknek gyűjtött adományokat.

Merklin Tímea

A Vas Népe-adomány. Csiszár Eszter és Németh Balázs pakolni is segített

Forrás: Unger Tamás

 Mélyen megérint és megrendít minket is a menedéket kérők helyzete, a magunk eszközeivel és lehetőségeivel folyamatosan segíteni kívánjuk, hogy az életük, ellátásuk a lehető legjobban alakuljon Magyarországon. Gyűjtöttünk pelenkát, tisztálkodási szereket, papír zsebkendőt, papírtörlőt, női higiéniai termékeket, eldobható evőeszközöket, tisztálkodási szereket, plédet, ásványvizet, instant kávét, konzerveket, kekszet, édességet dobozokba csomagolva. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai jöttek az adományért kisbusszal. Vezetőjüket, Tuczainé Régvári Mariettát kérdeztük a további szükségletekről. 

Buús László és Rudovics Ferenc pakol a karitászbuszra

Forrás: Cseh Gábor

A segítségnyújtás többirányú, részben a magyar–ukrán határon való belépés utáni napokat segítik, részben a már elhelyezettek ellátását, részben pedig a határon túlra nyúlik: a Kárpátalján lévőket támogatja. Ez utóbbi érdekében küldött a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász adományt Tiszakeresztúrra. Mire hazaértünk, a szombathelyi raktárunkon nem is látszott, hogy tizenegy tonna segélyszállítmányt elvittünk, annyi az újonnan kapott adomány – tudtuk meg Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgatótól. 

 

– Legközelebb egy huszonkét tonnás kamiont küldünk ki Tiszakeresztúrra, oda érkeznek meg Kijevből és Harkovból a menekültek. Ausztriából kapott ágyakat és sok matracot, ágyneműt, paplant, párnát küldünk, mert már nincs hova fektetni az embereket. A határ túloldalára kevés adomány jutott eddig. 

 

A tiszakeresztúri 116 árván kívül Huszton van még 75 gyermek, akit szeretnének ellátni. 14-20 éveseknek való ruhák, kabátok, 40–46-os méretű cipők kellenek, továbbá evőeszközök, tányérok, poharak, főzési alapanyagok, aggregátorok, kis kenyérsütők, felmosószettek és tárolódobozok. Közben folyamatosan érkeznek a hírek az ukrajnai menekültek befogadásáról. A celldömölki Nagyboldogaszszony Plébánia például Facebook-oldalán tette közzé, hogy ma este mintegy ötven menekült – zömében édesanyák és gyermekeik – érkezik Celldömölkre. Közülük 25-30 személyt a kolostorba fogadnak be, ott lesz számukra menedékhely. 

 

Szállást a plébánia ad, a napi meleg ebédről a város gondoskodik. Mindemellett adományokat is várnak. Hogy mire lesz szükség? Élelmiszerre, amiből a reggelit és a vacsorát meg tudják oldani. Szükség lesz aztán higiéniai felszerelésre (WC-papír, nedves törölközők, tusfürdő, sampon, szappan, fogkrém és fogkefe). Valószínűleg elkel majd a törölköző, fehérnemű is. Többet tudnak, ha a menedékkérők megérkeznek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!