Magasabb üzemanyagárak

2022.03.19. 11:30

Drágulnak a díjak Vas megyében? - Utánajártunk, mennyibe kerül most a jogosítvány megszerzése

Országos szinten több autósiskoláról is elmondható, hogy a magasabb üzemanyagárak miatt drágul náluk a jogosítvány megszerzése.

Polgár Patrícia

Bedics Balázs oktató Dedics Virágot tanítja autót vezetni

Forrás: Unger Tamás

Jó hír azok számára, akik Vas megyében szeretnék megszerezni B kategóriás jogosítványukat: a szombathelyi autósiskolák díjaira nincsen hatással az üzemanyagáremelkedés. Két Vas megyei autós oktatással foglalkozó iskolánál érdeklődtünk, náluk jelenleg mennyiért lehet megszerezni a jogosítványt és terveznek-e díjemelést. A boon.hu cikke szerint jelentősebb növekedés tavaly jelentkezett a jogosítványok megszerzésének költségében: 2021 augusztusában már nagyjából 235 ezer forint körül volt az autóvezetői tanfolyam és a vizsga együttes összege. 

 

Ők a magas költségek okai közt a rendkívül gyors ütemben növekvő üzemanyagárakat és a kiemelkedő keresletet látják. Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (MAISZ) jelenlegi elnöke arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy idén tovább emelkednek az árak, az autósiskolák pedig kénytelenek a tanulókra áthárítani az újabb és újabb költségeket. Bár kisebb emelés a vasi iskolák esetében is történt, az ukrán–orosz konfliktus kirobbanásának következményei még nem érezhetők a díjakon. 

 

Pintér Csaba, a Topido Kft. ügyvezetője lapunk megkeresésére elmondta: utoljára egy évvel ezelőtt változtattak az áraikon. Azóta megközelítőleg tíz százalékkal kerül többe náluk a jogosítvány megszerzése. – Akkor az emelkedő üzemanyagárak és az autók megdrágult beszerzési és javíttatási költségei indokolták az emelést. Ezenkívül növelték munkatársaik bérét, amit szintén figyelembe vettek az árképzésnél – fejtette ki a cégvezető. 

 

Hozzátette: bár jelenleg is tapasztalható az a tendencia – amire a legnagyobb hatást jelenleg az orosz–ukrán konfliktus gyakorolja –, enynyire rövid távon nem szeretnének reagálni a helyzetre. Azt azonban megjegyezte, hogy ha a helyzet elhúzódik, kénytelenek lesznek újabb áremelést eszközölni. Azonban ezt addig, amíg a kormány által rögzített áron tudják beszerezni az üzemanyagokat, biztosan nem fogják megtenni. Hasonlóan vélekedik a helyzetről Nagy István, a Ritmo Kft. ügyvezető igazgatója is. 

 

Az autósiskola rendszerint évente egyszer, januárban szokott árat emelni – ezt idén is így tették, az inflá cióval arányosan. Az igazgató kifejtette, hogy egyelőre ők sem terveznek emelni az akkor kialakított díjaikon a B kategóriás jogosítványokat illetően. A 7,5 tonna feletti járművek esetében, bár nem hatósági áron kapják az üzemanyagot, egyelőre mégis kivárnak, és abban bíznak, hogy normalizálódik a helyzet. 

 

Az autósiskolánál úgy kalkulálnak, hogy amikor majd hazánkban újra a világpiaci áron juthat hozzá a lakosság az üzemanyagokhoz, azok akkor sem lesznek drágábbak 520-550 forintnál – ekkora emelkedés miatt viszont nem terveznek emelni a mostani tanfolyamdíjakon. Ez csak a nagyobb kategóriák esetében változhat, amennyiben az üzemanyagárak nem normalizálódnak. Az autós iskolákban hasonló díjakért juthatnak jogosítványhoz a tanulóvezetők, vizsgadíjjal együtt mintegy 250-260 ezer forintot kell fizetniük. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!