Programajánló

2022.03.12. 11:00

Március 15-i megemlékezések Vas megyében - Szoboravató, huszártoborzó

Megemlékezések megyeszerte.

Újra megrendezhetik a Kishuszártoborzót a Vasi Skanzenben hétfőn

Forrás: VN-archív

SZOMBATHELY Az Agora Művelődési és Sportházban március 12-én, szombaton 9–12 óráig Kézműves kuckó, témája: huszárcsákó és párta készítése. Március 14-én hétfő 12 óra, a Vasi Skanzenben a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Napsugár kórusa huszárnótákat énekel, majd Sátory Károly, a Klapka György Huszár Egyesület elnöke köszönti a résztvevőket. Közös imádságot Menyes Gyula evangélikus lelkész mond. Ezt követi a huszártoborzó: a Falumúzeumban a próbákat teljesítő gyerekek huszárcsákót kapnak és huszárrá avatják őket. Március 15-én, kedden 9.15–11.30 óráig rendezik meg a városi ünnepséget az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója tiszteletére. Program: 9.15 órakor az ünneplők gyülekezése a Petőfi-szobornál. 9.30 órakor Ady tér–Petőfi-szobor, Petőfi Sándor szobrának koszorúzása. 9.45 órakor Ünneplők átvonulása a Március 15. térre. 10 órakor Március 15. tér: Országzászló felvonása katonai tiszteletadással, ünnepi műsor. 10.20 órakor Az ünneplők átvonulása a Király utcán és a Széll Kálmán utcán keresztül a Savaria Múzeum parkjához, ahol 10.30 órakor kezdődik az ünnepi műsor. A Smidt Múzeumban március 15-én, kedden 14–18 óráig A szabadságharc mindennapjai címmel rendeznek programot. 14 órakor Verbunkosbemutató lesz; közreműködik a Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozata. 14.15-kor „Forradalmi tárlatvezetés” a múzeum 1848– 1849-es emlékei között – dr. Keppel Csilla történésszel. 15 órakor Huszárnóták – közreműködik a Klapka György Huszár Egyesület Kishuszár Tagozata. 15.15-kor Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Vas vármegyei eseményei és emlékei címmel Dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető tart előadást. 16 órakor De mi történt a Pilvaxban? címmel Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész tart előadást. 17 órakor „Forradalmi tárlatvezetés” a múzeum 1848–1849-es emlékei között – Tangl Balázs történésszel. A Víztoronyban március 15-én, kedden 15 órakor rendezik meg a XII. Szombathelyi sajtóünnepet; megnyitják a fotókiállítást és átadják az idei díjakat. A tárlat április 18-áig tekinthető meg. 

 

SÁRVÁR Ünnepi megemlékezést és szoboravatást tart az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából az önkormányzat. Március 14-én 10 órakor kezdődik az ünnepi program, ahol beszédet mond Ágh Péter országgyűlési képviselő, közreműködik a sárvári Koncertfúvószenekar Szélesi Attila karnagy vezényletével. Ünnepi műsort ad a Ma’mint ‚Ti színjátszó csoport, művészeti vezető Schimmer Roberta. A megemlékezésre a sárvári Nádasdy-vár udvarárán (rossz idő esetén Sárvár Aréna) kerül sor, majd azt követően gróf Batthyány Lajos felavatásra kerülő szobránál és a Petőfi-szobornál. 11 órától gróf Batthyány Lajos sárvári köztéri szobrának felavatásán avatóbeszédet mond prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Március 15-én a Nádasdy-várban 10 órától Huszárképző a múzeumban, 11 órától Pilvax a művelődési központban, közreműködik a Regös Együttes. 

 

GYANÓGEREGYE Március 12-én a falunapon 15 órakor emlékeznek meg az 1848–49- es forradalom és szabadságharcról, beszédet mond Éles Krisztina NMI Vas megyei igazgatója; muzsikál a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör. 17 órakor a helyi amatőr színjátszó kör előadását láthatjuk. 18 órakor sztárvendégként Matyi és a Hegedűs lép fel, 19 órakor a Boglya Népzenei Együttes ad koncertet. 

 

CSEPREG A Nádasdy utcában az általános iskola előtti kopjafánál tartja ünnepi megemlékezését a város március 14-én, hétfőn 17 órakor. Beszédet mond: Horváth Zoltán polgármester; közreműködnek az általános iskola diákjai, a Farkas Sándor Egylet versmondói és Csepreg Város Fúvószenekara. Utána koszorúzás és gyertyagyújtás lesz.

 

 BÜK Az önkormányzat március 15-én 10 órától a büki Templomparkban tartja az ünnepségét – rossz idő esetén a Büki MSK színháztermében –; beszédet mond dr. Szalai Gábor plébános. A műsorban közreműködik a Keltike Néptánccsoport, a Répcementi Férfikar, a Sok-Színpad Társulat. Utána koszorúzás lesz a 11-es Huszár Hagyományőrző egyesület huszárjainak részvételével. 

 

VASVÁR Március 15-én 18.30-kor kezdődik a fáklyás felvonulás a Béke úti óvodától a Március 15. térre. Az ünnepség a Nagy Gáspár Kulturális Központban lesz; beszédet mond V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. 

 

RÉPCELAK Március 15-én, kedden 17 órakor lesz koszorúzás a temetőben Barthodeiszky István honvéd hadnagy sírjánál. 17.30-kor kezdődik a városi ünnepség a művelődési ház színháztermében; beszédet mond Varga Sándor alpolgármester, és átadják a Répcelak Városért Díszokleveleket. Közreműködik a helyi nyugdíjasklub énekkara és a Móra Ferenc Általános Iskola tanulói. 

 

KÖRMEND Március 15-én 10.30 órakor rendezik a városi ünnepséget a Szabadság téren, ahol V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő mond beszédet. Műsort ad a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és Dávid Roland előadóművész, majd megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát, valamint a szabadságharc körmendi hőseinek emlékművét. Közreműködik a Városi Fúvószenekar, a Városi Vegyeskar és a Batthyány Lovas Bandérium. Kísérőprogramok a Batthyány Örökségközpontban: 11.30-kor nyílik meg a 30 éve újjáalakult Körmendi Vasparipa Egylet járműtörténeti kiállítása a Sala Terrenában. 16 órakor kezdődik a Kossuth Kaszinó – a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes előadásában. Közreműködik a Regös együttes és a Körmendi Kastélyszínház Társulat. 

 

SÁRVÁR Ajánlott családi program ezekben a napokban a Nádasdy Ferenc Múzeum meglátogatása, amely keddtől vasárnapig 9–17 óráig van nyitva, és megtekinthető a Mi vagyunk a huszárok! című állandó kiállítás. Ez Magyarország egyetlen huszárkiállítása. A leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlék anyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!