Fejlesztés

2022.03.14. 11:30

Összefogásból szépült - Megáldották a felújított Szent Vendel-templomot - fotók

Külsőleg, belsőleg egyaránt megújult a vashosszúfalui római katolikus templom. Az épület megáldása alkalmából szombaton az ünnepi szentmisét Székely János megyés püspök mutatta be a koncelebráló papsággal együtt.

Markó Petra

Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő a szentmise után

Fotó: © Cseh Gábor

 – Hálát adunk, hogy Isten itt akar lakni az emberek között – mondta szentbeszédében Székely János megyés püspök, hozzátéve: addig tudunk emberhez méltó életet élni, amíg meg tudjuk nyitni szívünket az ég felé és engedjük, hogy Isten kegyelme betöltse életünket. A Szombathelyi Egyházmegye az elmúlt két évben mintegy 33 millió forint támogatást nyújtott, amiből sikerült a tető komplett cseréjét megvalósítani, a falakat alászigetelni, de ebből oldották meg a padozatnak a cseréjét is. 

 

A beruházáshoz a magyar kormány is hozzájárult 18 millió forinttal, amit a templom külső rendbetételére fordítottak. Az épület belső megújulását támogatta továbbá a település önkormányzata másfél millió forinttal, és a hívek is több mint tízmillió forintot adtak össze a különféle gyűjtésekkel. A közös összefogásnak köszönhetően az összes nyílászárót kicserélhették, villanyszerelési, festési munkák zajlottak, de új liturgikus eszközöket, ruhákat is vehettek. 

 

– Jó volt látni az összefogást, amely megnyilvánult a falubeliek részéről a felújítási munkálatokban. Hálás köszönet mindenkinek aki segített – mondta Déri Péter, jánosházi esperesplébános, aki jövőbeli terveikre is kitért: a templom környezetét csinosítanák, de megoldanák az épület körül a vízelvezetést, és szeretnék a padokat is kicserélni. – Sok erő eredőjeként újulhatott meg a templom, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni – beszélt elragadtatottan a felújítást és a helyiek összefogását tapasztalva V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Mint mondta, a hívek a szeretetüket tették láthatóvá a templom iránti összefogásukkal. 

 

Kitért rá: hazánkban sorban újulnak meg a templomok, de rámutatott, hogy nem mindenhol ezek a folyamatok vannak. Tőlünk keletre háború dúl, nyugaton pedig a templomok lerombolása zajlik. – Azt kívánom, hogy maradjon tartós Vashosszúfaluban a templom iránti ragaszkodás, és minél többször töltsék meg a templomot az Urat dicsérve, saját lelküket gondozva – fogalmazott V. Németh Zsolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!