Amit találtak, elszállították

2022.04.20. 10:58

Az arra sétálók találtak lőszereket a celldömölki tóban - A II. Világháborúban visszavonuló német csapatok még járműveket is bedobáltak az állóvízbe

Tűzszerészek vizsgálták át a földet a tónál, amit horgászatra lehet csak használni.

Merklin Tímea

Illusztráció!

Forrás: MW-archív

Lőszereket találtak a celldömölki tónál a sétáló emberek még húsvét előtt. A közterület-felügyelet őrizte egy éjszakán át, majd jöttek a honvédségi tűzszerészek és elvitték.

Fehér László polgármester úgy tájékoztatott, hogy a valaha volt Téglagyárnál egy kis és egy nagy tó van, amelyeket az önkormányzat EU-s pályázatból elkezdett rendbe tenni. Az eliszaposodott kis tavat kikotorták a horgászok, akik az önkormányzaton keresztül nyertek pénzt egy helyi akciócsoportos pályázaton, az a szándékuk, hogy megcsinálják gyerekeknek horgásztónak. Az így megmozgatott talajból kerültek elő a lőszerek. Értesítették a rendőrséget, kihívták a katonai tűzszerészeket, akik hoztak műszereket, átvizsgálták a környéket, és amit találtak, elszállították.

Az esemény hátteréből egy második világháborús történet bontakozik ki, korábban több bombát is találtak itt. Fehér László polgármester ismeretei szerint 1945-ben, amikor a németek visszavonultak, a használhatatlan gépjárműveket és a felhasználatlan lőszereket beledobálták a tavakba. Rossz nyelvek szerint még harckocsimaradvány is van a tó fenekén. Ezért nem merik kikotorni mélyen, mert nem tudni, hogy pontosan mik vannak a víz alatt – jó búvóhely a halaknak az íváshoz -, ezért nem lesz itt sohasem csónakázótó, és fürdeni is tilos, csak horgászni szabad. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!